Klokken in Dordrecht luiden bevrijdingsdag 2010 in

25 april 2010

DORDRECHT - Het Centraal Oranjedag comité onder voorzitterschap van Henk Bax  en Dordtissimo onder voorzitter Bert Braanker spelen een samen een prominente rol bij de samenstelling van het muzikale feestprogramma voor 5 mei 2010.

Om 9 uur zullen alle klokken tegelijkertijd de stad wakker luiden en oproepen voor een vrij toegankelijke viering van deze feestdag. Om 10 uur speelt de Dordtse beiaardier Boudewijn Zwart  een bewerking van diverse bevrijdings­liederen vanaf het carillon van de Grote Kerk.

Om 12.00 uur vindt de officiële viering plaats bij het monument van Hans Petri in het Park Merwesteijn, met medewerking van de Gele Rijders, Prins Willem van Oranje  en de atletiekvereniging Hercules en Parthenon die het bevrijdingsvuur vanuit Wageningen binnen brengen. 

Om 13.30 uur is er een Taptoe op het Statenplein, met medewerking van de showband Antonius uit Hoensbroek - Heerlen, Showband Irene uit Ede, Show en Drumfanfare Metro uit Scheveningen, Show en Drumfanfare St. Joris uit Hoogeloon, Prins Willem van Oranje, Jubal en Jong Jubal. De gehele middag is er een Multi Cultimarkt bij de Vismarkt en de Knolhaven.

Het Museum 40-45 is deze dag ook geopend zodat u kunt zien hoe Dordrecht de jaren 40-45 is doorgekomen. 

Om 20.30 uur start een Havenconcert in de Wolwevershaven nabij het Vlak met aansluitend het vuurwerk op het Drierivierenpunt.

Voor het Havenconcert is de vrijheid het leidende thema in het repertoire. Diverse koren uit de regio, aangevuld met “vrije zangers”, zingen daar bekende werken van Bach, Händel, Haydn en Mozart met als slotstuk de wereldberoemde Mars Pomp and circumstance van Elgar ( “Land of hope and glory”). Het publiek kan de bekende stukken meezingen waarmee voor het eerst een dergelijk muzikaal evenement op het Dordtse water zal plaatsvinden. Het Dordtse Kamer Orkest en twee Dordtse solisten (alt Marna Bakker en bas Peter Scheele) maken met de Dordtse dirigent het lokale karakter compleet. In de pauze begeleidt Ronald van der Schelde op piano de tenor Marco Louwman, die twee bekende nummers van Vera Lynn ten gehore zal brengen.

De koorleden oefenen thuis hun muziek. Op zaterdag 1 mei is er van 10 -17 uur één gezamenlijke repetitie in de Wilhelminakerk. Op woensdag 5 mei treffen koor en orkest elkaar om 19 uur voor de generale repetitie buiten op het ponton in de haven.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.