Kerken in Woerden herdenken net als in Dordrecht met psalm 43

26 april 2010

DORDRECHT -In 2008 begon vanuit Dordrecht een actie om psalm 43 als vorm van herdenken op of voor 4 mei aandacht te geven en een vaste plek.Het Platform Stedelijke Herdenking, de Wilhelminakerk, de Raad van Kerken en het Evangelisch Stonden stonden er achter.

De Dordtse verzetsman Leendert Keesmaat had de psalm  op zijn lippen, voordat hij op 13 maart 1941 werd doodgeschoten.

In Dordrecht gebeurt herdenken met psalm 43 in 2010 al voor het derde jaar, in elk geval op 3  mei in de Gedachteniskapel Titus Brandsma en op 4 mei in de bijeenkomst die vooraf gaat aan de dodenherdenking op het Sumatraplein.  Ook in enkele kerkdiensten op 2 mei zal psalm 43 een plaats hebben.

In alle kerkgebouwen die tot de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) behoren, zal in de morgendienst van 2 mei a.s. psalm 43 klinken. Het zijn de Kruiskerk, de Lutherse kerk, de Maranathakerk, de Opstandingskerk en de Petruskerk.

De tekst luidt:
Dan ga ik op tot Gods altaren,
tot God, mijn God, de bron van Vreugd;
dan zal ik juichend stem en snaren
ten roem van zijne goedheid paren,
die na kortstondig ongeneugt
mij eindeloos verheugt.

Psalm 43 was in 1941 achttien mannen tot troost bij hun executie. Op 13 maart 1941 werden vijftien mensen van de verzetsgroep de Geuzen en drie Amsterdamse februaristakers geëxecuteerd door de Duitse bezetter. Vlak voordat ze uit hun cel in het 'Oranjehotel' weggeleid werden, brachten zij voor hun opgesloten medegevangenen eerst het Wilhelmus ten gehore. Toen ze daarna opgesteld werden in de gang van de  Scheveningense gevangenis zongen de mannen psalm 43 vers 4: ,,Dan ga ik op tot Gods altaren, tot God, mijn God, de bron van Vreugd". Op weg naar de executieplek, de Waalsdorpervlakte bij Den Haag, klonk het met de dood voor ogen: "Die na kortstondig ongeneugt mij eindeloos verheugt." De gefusilleerde verzetsgroep kreeg later bekendheid door 'Het lied der achttien doden', het verzetsgedicht van journalist Jan Campert, de vader van dichter Remco Campert.Vanuit de Opstandingskerk zal na de ochtenddienst een bloemboeket neergelegd worden bij het Joodse monument in de Prins Bernhardlaan. Nadere informatie:
Aad Kamer

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.