PvdA Dordrecht schakelt moeiteloos naar oppositierol in gemeenteraad

27 april 2010

DORDRECHT - Met oud-wethouder Jan Lagendijk en vice-fractievoorzitter Cor van Verk in de punt van de aanval, lijkt de PvdA als grootste oppositiepartij de Dordtse ,,regering" van Beter voor Dordt, VVD en CDA, weerwerk te willen geven.  Burgemeester Arno brok  moest de PvdA-voormannen in het twee spitsensysteem zelf even afremmen, toen de nieuwe fractievoorzitter van de VVD, Jasper Mos, zijn maidenspeech hield.

Piet Sleeking heeft zestien jaar ervaren in het oppositie voeren gehad en mag nu als eerste wethouder voor Beter voor Dordt (BVD) van achter de college-tafel kijken of de PvdA in de nieuwe rol groeit.  Beter voor Dordt, met David Schalcken als nieuwe fractievoorzitter, mag nu als afleider van de PvdA-kritiek gaan functioneren. Vroeger speelde Van Verk dat spel in de fractie met Lagendijk als sterke man in het college van b.en.w.

Vanaf 1918 heeft de SDAP en later de PvdA bijna zonder onderbreking deel uit gemaakt van het dagelijks bestuur van de stad. De PvdA oppositie werd op de publieke tribune verschillend beleefd. Of de druiven zijn nog zuur of de zaak wordt gelijk op scherp gezet.

Lagendijk had als oppositieleider een slotconclsie vooraf onder embargo aan de media bekend gemaakt.
        -       te algemeen en ongewis tegen de achtergrond van de komende bezuigingen
        -       op onderdelen (nm van bestuurlijke vernieuwing) nog niet erg geloofwaardig
        -       te smal  tegen de achtergrond van de opgave waar de stad voor staat
        -       Dus wij hebben de neiging om hiermee geen enkele wethouder op pad te sturen
        -       Maar wij gaan het helemaal in de nieuwe filosofie van BvD doen;
        -       Namelijk dat wij vandaag geen fractiediscipline hebben
        -       Net zoals ongetwijfeld de BvD fractie zal doen
        -      Kan ook bij ons ieder lid zijn of haar eigen afweging maken of er wel of geen steun gegeven word aan de voorgestelde kandidaten


Voorzitter

        -       één ding staat vast
-       het worden spannende tijden.

 Na al het wapengekletter werd het nieuwe college van burgemeester en wethouders gewoon gekozen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.