Theatermaakster Patrizia Filia reageert op nieuw stadsbestuur

27 april 2010
Theatermaakster Patrizia Filia reageert op nieuw stadsbestuur

DORDRECHT - Patrizia Filia, een succesvol theatermaakster in Dordrecht, reageert op het nieuwe Beter voor Dordt, VVD en CDA stadsbestuur. Vandaag zal de gemeenteraad, in meerderheid, daarvoor stemmen. Patrizia zet vooral kanttekeningen bij de toekomst van de cultuur in de stad. VVD wethouder van economische zaken, Ferdinand van den Oever, is de eerste man daarvoor. In welke mate kunnen bij cultuur bedrijfseconomische redenen meetellen, zoals in het collegeprogramma wordt aangegeven. Patrizia zet – ook bekend door www.deluiaardvrouwe.nl  alvast een toon:

Tijd van geschiedenis
In deze dagen waar ik stil zou moeten blijven in afwachting van beslissingen die zouden komen, vroeg of later. In deze dagen wil ik toch iets zeggen.

Toen ik hoorde dat de PvdA na tachtig jaar niet meer in het College zou komen maar wel in de oppositie dacht ik: dat is geschiedenis. Ik vroeg me af: is iedereen echt van bewust. Ik dacht: opa die al gestorven is, net na de voorlaatste gemeentelijke verkiezingen, had wel dood kunnen gaan - hij, dat altijd PvdA gestemd had - van het feit dat zijn partij zo buiten het spel was gevallen. Ik dacht ook: er zijn mensen die kunnen dood gaan van dat alles. Mensen voor wie de beginselen sterken zijn. De beginselen van de PvdA zijn, jawel, een dijk, sterker dan een vinger, dat zeker. Ik dacht verder: wie gaat de geschiedenis van die tachtig jaar PvdA in Dordrecht schrijven

Dat Dordtenaren massaal BvD gingen stemmen - ik niet, ik kon echt niet - begrijp ik wel, na tachtig jaar. Het moest echt gebeuren. Tegen wat hebben, sommige Dordtenaren, gestemd? Ik zou echt niet weten. Misschien vanwege de arrogantie van het kan ons niet schelen, we zijn eeuwige. We weten hier niet veel maar de stemmers, overal op de wereld, doen het niet zo maar, nooit. Ze stemmen, doe maar 

Dat CDA en VVD weer in de College zullen zitten is vanzelfsprekend. Dat gebeurde ook, toen, met de PvdA. Zijn vonden elkaar lekker en dat begrijp ik weer wel: ze zijn inderdaad samen lekker. Ook BvD weet hoe de smaak in elkaar is. Ik moet toch zeggen dat op tafel niets anders lekkers geserveerd was.

In deze dagen van afwachting blijf ik dus niet stil. Weer eventjes de VVD bezig met Cultuur. Sturing geven, geld van halen. Wat een misverstand: Cultuur is niet te sturen, Cultuur bestaat vanwege en ondanks alles, met of zonder geld. Cultuur is inherent aan de mens. Zelfs als je in cultuur zal sparen zal je cultuur niet aantasten en ook niet jouw begroting rijker maken.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.