Dordrecht staat stil, herdenkt en gedenkt

02 mei 2010

DORDRECHT - In een aantal kerken in Dordrecht, zoals de Ontmoetingskerk met ds. Kees Streefkerk en de Wilhelminakerk met als voorganger ds. Ries van der Zouwen werd psalm 43 zondagmorgen gezongen.

Het was die psalm die de Dordtse verzetsman en Geus Leendert Keesmaat op de lippen had op 13 maart 1941 met de dood voor ogen. ,,In veel Nederlandse kerken is psalm 43 een vaste vorm van herdenken geworden dankzij een initiatief vanuit Dordrecht", aldus predikant Van der Zouwen in de dienst.

Op de Essenhof werden in de ochtend traditie getrouw de gevallenen herdacht met voor de eerste keer een woord van burgemeester Arno Brok.  Tevens werd respectvolle aandacht besteed aan de eregraven. Bij elk graf werd een roos geplaatst. Dat gebeurde ookbij het monumentvoor de Indië-veteranen.

Keesmaat heeft er als één van de achttien uit het gedicht van Jan campert ook zijn laatste rustplaats daar gevonden. Veteraan Piet van Huizen plaatste bij zijn graf een roos.

Het Platform Stedelijke Herdenking hoopt, dat bij zijn naam op de steen ook nog iets kan wordenbij geschreven over zijn historische betekenis want in 2010 wordt zijn honderdste geboortedag in Dordrecht herdacht. Dat gebeurt op aangeven van het museum 40-45 en voorzitter Theo Berendsen in het bijzonder.

De dag van de persvrijheid wordt maandagmorgen vroeg in de Gedachteniskapel Titus Brandsma ook herdacht met aandacht voor psalm 43. Tevens is er aandacht voor zij die vielen of verdwenen terwijl zijn van de persvrijheid gebruik maakten in het belang van vrede en gerechtigheid.  De kloosterviering in aanwezigheid van burgemeester arno Brok en CDA-wethouder Dion van Steensel begint om zeven uur in de ochtend.

Meer informatie op www.persvrijheid.nl

Voordat er dinsdagavond twee minuten stilte zal zijn bij het monument op het Sumatraplein is er een bijeenkomst  in de aula van het  Johan de Wittgymnasium. Psalm 43 krijgt daar ook passende aandacht. 
 
De website www.idordt roept in herinnering dat Dordrecht in oorlogstijd ook een andere kant had. De NSB-voorman Anton Mussert bezocht op de dag van de arbeid Dordrecht en daar is een film van.  Dordrecht was voor Mussert van historisch belang. Zijn broer was er in de meidagen bevelhebber en werd doodgeschoten in Sliedrecht, toen hij werd beschuldigd van verraad. De weduwe van zijn broer woonde in de oorlogsdagen aan het Oranjepark en was lid van de NSB. Zkijn broer was dat overigens niet. Dordrecht had aan de Wijnstraat het zogheten kringhuis van de NSB en ook op straat van de partij te zien. Voor de 1 mei optocht in Dordrecht bleek veel belangstelling te zijn zo toont de film op: www.idordt.nl

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.