Essenhof Dordrecht besteedt meer aandacht aan eigen graven voor kinderen

03 mei 2010
Essenhof Dordrecht  besteedt meer aandacht aan eigen graven voor kinderen

DORDRECHT - De Essenhof probeert mensen te informeren met een nieuwe website, die onlangs in de lucht is gekomen. De website is te vinden onder www.dordrecht.nl/essenhof en onder www.essenhof.nl.

Een nieuw element op de site is dat de Essenhof verder gaat inspelen op wensen van particulieren naar eigen graven speciaal voor kinderen. Voor mensen, die vroeg of heel vroeg een kind verloren, is een plek van herinnering van grote emotionele waarde. Kinderen kunnen zo ook een naam houden.

De nieuwe lijn hoort bij de nieuwe directie.

Pauline Harmsen is de nieuwe directeur en opvolgster van Arie C. van Kooten. Ze geeft op de nieuwe site veel informatie en plaatst de Essenhof op de volgende manier ook in historisch perspectief.

Historische entree
De Essenhof is de naam van de gemeentelijke begraafplaats en het crematorium aan de Nassauweg te Dordrecht. De begraafplaats aan de Zuidendijk, in het voormalige Dubbeldam, valt ook onder het beheer van de Essenhof.
De Joodse Begraafplaats aan de Nieuweweg is eigendom van het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK), maar het personeel van de Essenhof is verantwoordelijk voor het onderhoud en beheer ervan en levert ondersteuning bij begrafenissen.

De Rooms Katholieke begraafplaats aan de Reeweg wordt beheerd door een particuliere stichting en staat volledig los van de gemeentelijke begraafplaatsen.

De algemene begraafplaats Essenhof dateert uit 1829. Tot dan toe werden de doden in en om de kerken in de binnenstad begraven, maar dit was niet langer toegestaan. De gemeente kocht een huis, tuin, boomgaard en weiland aan de Dubbeldamseweg en legde er een nieuwe begraafplaats aan, omringd door een gracht. De begraafplaats was bereikbaar via de heulbrug, het huis werd geschikt gemaakt als beheerderswoning. Honderd jaar later werden de eerste uitbreidingen gerealiseerd en werd de hoofdingang verplaatst.

Oude aula
De oude monumentale Aula, die nu midden op de begraafplaats staat, werd in de jaren dertig gebouwd en in gebruik genomen. Nieuwe grafvelden werden aangelegd totdat in de tweede helft van de twintigste eeuw de begraafplaats zijn huidige oppervlakte kreeg en werd doorgetrokken naar de Nassauweg waar zich tegenwoordig de hoofdingang bevindt.

Nieuwe aula
Om de dienstverlening te verbeteren werd eind jaren tachtig een geheel nieuw Aula- en crematoriumcomplex gebouwd met daarin een moderne ontvangsthal, grote Aula, koffiekamer en een crematorium. Tien jaar later volgde een bescheiden uitbreiding van het hoofdgebouw met kantoorruimte en een ontvangstkamer voor nabestaanden. Uitbreidingen
De begraafplaats zelf werd in de tussentijd uitgebreid met nieuwe mogelijkheden voor de bestemming van de as, zoals een algemene strooiakker en een urnentuin. Er werden aparte grafvelden aangelegd voor Armeniërs en moslims en speciale grafkelders voor begravingen in een algemeen graf.

Essenhof ontwikkelt zich door opdat de voorzieningen voldoende zijn om de toekomstige dienstverlening te kunnen waarborgen en verbeteren. Kort geleden is de oude monumentale Aula gerestaureerd en opnieuw in gebruik genomen. Het crematorium zal een belangrijke verbouwing ondergaan om aan de nieuwste milieueisen te voldoen en de capaciteit af te stemmen op de regionale vraag naar crematies in de komende decennia. Daarnaast wordt op korte termijn ingespeeld op de behoefte aan particuliere (eigen) graven speciaal voor kinderen.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.