Dordrecht één van de vier steden met herdenking dag van de persvrijheid

03 mei 2010

DORDRECHT - Voor de eerste keer was Dordrecht één van de vier steden in het land waar de (twintigste) dag van de persvrijheid werd herdacht.

Dat gebeurde in de Gedachteniskapel Titus Brandsma in Crabbehof in aanwezigheid van burgemeester A.Brok en wethouder D. van Steensel en tien journalisten.

In totaal volgden ruim veertig mensen het programma dat begon om zeven uur met een korte viering in de kapel van het enige klooster dat Dordrecht nog rijk is.

Brandsma was lid en geestelijk adviseur van de RK journalistenvereniging en werd in 1942 door de nazi's vermoord.

RTV Dordrecht zal vanavond vanaf zes uur in de nieuwsuitzending op TV aandacht besteden aan de dag van de persvrijheid. ,,Iedereen is vrij zijn mening naar buiten te brengen met respect voor de mening van een ander", zo was in de TV-uitzending het parool van burgemeester Arno Brok. Hans Berrevoets gaf in de uitzending van RTV aan, dat de RK journalistenbond van Titus Brandsma één van de organisaties is, waaruit later de vakbond van journalisten NVJ is gevormd. Voorzitter Hans Berrevoets van het Platform Stedelijke herdenking is kaderlid van de bond, die landelijk de dag van de persvrijheid draagt.

EO radio vijf maakte opnamen voor het programma Door de Wereld van Andre Diepenbroek. Het zal aanstaande zaterdag vanaf 22 uur worden uitgezonden op vijf. RTV Rijnmond was op de radio maandagmorgen live te horen vanuit de kapel. Prior van hyet karmelietenklooster, Jos Boermans, gaf een achtergrond bij het werk en leven van Titus Brandsma.

AD De Dordtenaar zal morgen een verslag brengen. Chef redactie Dordrecht Willem van Kooij deed een oproep tijdens de bijeenkomst om als kranten de persvrijheid met kwaliteit en inhoud te benutten. Toen hij in de journalistiek in Dordrecht begon waren er nog vier dagbladen in de stad. AD De Dordtenaar is als enige overgebleven. Burgemeester Brok vond de verschraling heel jammer en zei dat hij voor de democratie goede media van groot belang vindt.

Burgemeester Brok onthulde met journalist Willem van der Kooij een door erfgoedcentrum DiEP samengesteld paneel met een verbeelding van de Dordtse vrije pers en de illegale pers in de jaren 40-45.

De Dordtenaar is op 1 april 1946 voortgekomen uit de het samenwerkingsverband Vrije Pers

De dag van de persvrijheid in Dordrecht werd georganiseerd door de Gedachteniskapel Titus Brandsma in samenspel met het Platform Stedelijke Herdenking. Hans Berrevoets trad als ceremoniemeester op en prior van het klooster Jos Boermans sloot de plechtigheden af.

De stad Dordrecht wordt op de sites www.persvrijheid.nl en op www.villamedia.nl als één van de vier steden genoemd met evenementen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.