Toespraak Willem van der Kooij op dag van de persvrijheid in Dordrecht

04 mei 2010

DORDRECHT - De Dordtse journalist Willem der Kooij hield een toespraak op de dag van de persvrijheid (3 mei) in Dordrecht. Voor de eerste keer werd bij deze dag in de stad stilgestaan in de Gedachteniskapel Titus Brandsma met medewerking van het Platform Stedelijke Herdenking en de vakbond NVJ.  Willem van der Kooij sprak voordat hij als vertegenwoordiger van de enige Dordtse krant (AD De Dordenaar) een paneel onthulde samen met burgemeester Arno Brok.

,,Ik ben een kind van de vrijheid, ruim na de oorlog geboren in hartje Dordrecht.

Als zoon van een man die in het verzet actief was en dus herhaaldelijk hamerde op de verworven vrijheden.  Ik herinner me nog goed dat wij in de eerste dagen van mei altijd een karabijn in huis hadden. Ongeladen gelukkig.  Hij werd gebruikt voor het Sumatraplein waar mijn vader jarenlang postte bij het monument tijdens de dodenherdenking.

Met die bagage stapte ik in 1970, bijna 40 jaar geleden de journalistiek in. In Dordrecht waar toen nog vier professionele kranten draaiden: De allersterkste De Dordtenaar, kort na de oorlog opgericht, het Dordts Dagblad, het Vrije Volk en Het Dordrechts Nieuwsblad.  Tientallen journalisten tikten hun vingers blauw. Leve de persvrijheid, in alle toenmalige zuilen vastgeklonken.

Nu, in 2010 is er nog één dagblad in Dordrecht. Gelukkig een hele goeie met vele jonge gemotiveerde verslaggevers. Maar het begrip persvrijheid rolt niet elke dag meer over onze lippen. Natuurlijk zijn we, zeker op een dag als deze, dankbaar voor hetgeen in de oorlogsjaren voor ons is gedaan, maar het is wat mij betreft in 2010 hoog tijd voor een nieuwe dimensie bij het begrip persvrijheid. Daar ligt beslist een taak voor de schrijvende pers, toch altijd iets minder vluchtig dan radio en televisie. Vrijheid van meningsuiting heeft, zoals we dagelijks mogen ervaren op onstuimige internetsites, allerlei ruige uitwassen tot gevolg. Halve en hele waarheden, hypes het kan niet op

Op papier zal de schrijvende pers de persvrijheid niet alleen in dankbaarheid moeten aanvaarden maar veeleer moeten behoeden voor uitholling. Wij zijn de zeef, het aan ons om de taal beschaafd te houden en de kwaliteit van het nieuws te waarborgen. De pers als hoeders van de persvrijheid dat is de ontwikkeling die ik vandaag bepleit. Laat de mensen maar hollen en zich op internet te buiten gaan als wij als kranten maar dagelijks instaan voor nuchtere en zuivere berichtgeving.

Willem van der Kooij, nieuwschef AD De Dordtenaar.”

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.