Centrum de Buitenwacht zegt vier mensen ontslag aan in verband met financiële zorgen

03 mei 2010
Centrum de Buitenwacht zegt vier mensen ontslag aan in verband met financiële zorgen

DORDRECHT – Centrum de Buitenwacht in Oud-Krispijn kampt met financiële zorgen. Het bestuur heeft vier mensen ontslag aangezegd. Voorzitter Bert van den Burgt zegt dat ingrijpen noodzakelijk is, want “anders ontstaat een ernstige financiële situatie”.

De vrijwilligers van de Buitenwacht zijn uitgenodigd voor een vergadering op dinsdag 18 mei om samen met het bestuur te kijken hoe de moeilijke situatie het hoofd geboden kan worden. Het voor Dordrecht unieke project de Buitenwacht zit in zwaar weer, want er is een tekort ontstaan. Coördinator/beroepskracht  Rikie Bansberg zegt in de uitnodiging voor de vrijwilligersbijeenkomst: ..Ik hoop alle vrijwilligers dan te ontmoeten zodat we elkaar tot steun kunnen zijn om deze moeilijke periode te doorstaan.”

Het huiswerkhuis – om leerlingen extra leer-ondersteuning te bieden – kost ook veel meer, dan er aan geld binnen komt. De begeleidingscommissie van deze activiteit is door het bestuur van de stichting Buitenwacht gevraagd om met een oplossing te komen.

De vier werknemers waarvoor ontslag is aangevraagd werkten via allerlei regelingen in de Buitenwacht, maar het centrum moest steeds meer bijpassen uit de eigen kas. Het centrum in de voormalige Johanneskerk aan de Bosboom Toussaintstraat maakt nu via een verklaring van het bestuur - op de website Dordrecht.net - de financiele zorgen ook publiek om het tij te kunnen keren. De Buitenwacht is altijd solidair  geweest met de samenleving en hoopt dat de samenleving nu solidair wil zijn met de Buitenwacht.

Het voor Dordtse begrippen  unieke centrum dat in 1982 is begonnen, wil zich geen buurthuis noemen. Drie theologen, Gerrit Jan  van der Kolm, Leendert Verzijden en Jan Hylkema kozen ervoor om in in Oud-Krispijn te wonen, leven en werken tussen de mensen. Zo wilden zij solidair zijn met de onderkant van de samenleving en kwamen zij  op voor de mensen van onderaf.

Vrijwilligersorganisatie
De Buitenwacht begon in de (hervormde) kerk als  een vrijwilligersorganisatie, maar kreeg in de loop van de tijd steeds meer de gelegenheid om van regelingen gebruik te maken.  De bijzondere uitstraling, de actiebereidheid en de initiatieven kregen tot ver buiten Dordrecht faam en bekendheid. HM de koningin en kroonprins Willem Alexander brachten een bezoek aan de Buitenwacht. Oud-burgemeester Ronald Bandell noemde het bezoek van de koningin aan de Krispijn en aan de Buitenwacht in het bijzonder één van de hoogtepunten uit zijn Dordtse openbare loopbaan.

Zijn opvolger Arno Brok heeft ook al een kennismaking met de Buitenwacht aangekondigd. Stichter Gerrit Jan van der Kolm  promoveerde aan de universiteit van Groningen op de formule van de Buitenwacht, die in het verleden door IKON-TV ook als een vorm van bijzonder pastoraat was betiteld.

Nadat de laatste stichter was vertrokken ging de Buitenwacht meer met betaalde krachten werken en werd gehoopt op een positief effect van een ingrijpende verbouwing van de kerk, die intussen ook eigendom was geworden van Stichting de Buitenwacht. De praktijk pakte met een bestuur op afstand – met Leendert Verzijden als vorzitter - anders uit. Een onafhankelijke externe deskundige lichtte in 2007 de Buitenwacht door en vond de situatie al vijf voor twaalf. 

Eind 2008 kwam er een nieuw bestuur met Bert van de Burgh als voorzitter. Onder zijn bezielende en betrokken leiding werd aan een nieuw werkplan gewerkt. Rinie Bansberg ging 1 januari 2009 aan de slag als spiritueel coördinator. Zij beschouwt mededogen als  nieuwe missie om de Buitenwacht in stad en wijk weer een volwaardige plek te kunnen geven met een stabiele financiële basis.

Toch bleek de inzet niet het noodzakelijke financiële resultaat op te leveren. Het bestuur  zag de tekorten oplopen en het vermogen steeds meer verdwijnen. Daarom is nu ingegrepen. Volgens het bestuur reageerden de bezoekers en vrijwilligers op deze stap geschokt, maar moet het echt anders.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.