Oud-raadslid Diny Koppens houdt pleidooi voor huiswerkhuis in Buitenwacht in Dordrecht

15 mei 2010

DORDRECHT -Oud-gemeenteraadslid Diny Koppens houdt op haar website een pleidooi voor de Buitenwacht en het voortbestaan van het huiswerkhuis in het bijzonder. Ze zat tussen 2006 en 2010 in de gemeenteraad van Dordrecht en blijft nu op internet het wel en wee in de stad volgen. Haar verslag over de Buitenwacht:

Zoals beloofd een terugkoppeling van mijn bezoek in de Buitenwacht. Ik heb gisteren gesproken met de bevlogen coördinator van de Buitenwacht, mevrouw Rikie Bansberg. We hebben het onder andere gehad over het voortbestaan van het Huiswerkhuis.

Er zijn problemen om het kostendekkend te krijgen. Jaarlijks kost het Huiswerkhuis 28.000 euro. Die kosten zijn opgebouwd uit de vrijwilligersvergoedingen, een half salaris voor de coördinator van het huiswerkhuis en de vaste lasten voor het verblijf in de Buitenwacht.

Er zijn gelukkig voldoende tutoren: professionals en studenten uit de pedagogiek en remedial teachers en die werken allemaal voor een vrijwilligersvergoeding. Nu er fondsen zijn gestopt en het voortbestaan in gevaar komt hebben een aantal van hen al aangegeven zelfs voor niets te willen werken. Rikie is nu bezig om samen met de coördinator van het Huiswerkhuis te kijken waar bezuinigd kan worden, en ze kunnen nog iets bezuinigen. Verder moet worden gekeken naar de eigen bijdrage die de kinderen nu betalen voor vier keer drie uur per week begeleiding. Dat kwam op 60 cent per avond….

De eigen bijdrage zal worden verhoogd naar 25 euro per maand, wat ik nog een schijntje vind, maar als je in de bijstand zit kun je dit echt niet betalen. Daarom heb ik gisteren ook gesproken met Stichting Leergeld, en zij hebben aangegeven dat ze met de Buitenwacht samen kunnen kijken wat ze voor de doelgroep van Stichting Leergeld kunnen doen om de huiswerkbegeleiding door te kunnen zetten voor deze groep kinderen.

Rikie heeft onlangs gesproken met de heer Hoefijzers, directeur van Da Vinci, en die vertelde haar dat van de 5000 leerlingen op het VMBO er 1000 zijn waarvan hij ziet dat ze niet goed terecht gaan komen: dat ze school voortijdig verlaten of op straat gaan rondhangen, verslaafd raken of crimineel gedrag gaan vertonen. Dat is zorgwekkend.

Het Huiswerkhuis van de Buitenwacht heeft een slagingspercentage van 98%. Er komen 30 kinderen per week en er is een wachtlijst. Dit alleen al voor Oud Krispijn.

Ik hoop dat het nieuwe gemeentebestuur inziet hoe belangrijk deze voorziening is in de wijk, en hoe zij bijdraagt in het geven van een toekomstperspectief aan jongeren en het voorkomen van voortijdige schooluitval. En dat zij alle inspanningen om rond te komen en te blijven voortbestaan tegemoet willen komen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.