Vergeten Dordtse illustratrice Ella Riemersma (1903-1993) herontdekt

13 maart 2010

DORDRECHT - Ella Riemersma, geboren en getogen in Dordrecht, lijkt weer een plek te krijgen in het collectief geheugen als befaamd illustratrice en boekbandontwerpster. Afgelopen donderdag kwam in Amsterdam een boek van Peter van Dam uit, waarin haar creativiteit centraal staat. Prof. dr. Saskia de Bodt schreef het voorwoord in het boek. Ze deed enorm veel, maar wel in een heel korte tijd tussen 1921 en 1932. Haar Dordtse jaren lopen tot 1926. Schrijver Peter van Dam (1948) verzamelde vijftien jaar lang zoveel mogelijk materiaal over Ella Riemersma, waarna hij dit boek kon schrijven.

Ella werd in 1903 aan de Toulonselaan 13 in Dordrecht geboren. Ze beleefde in haar Dordtse tijd, die tot 1926 duurde, haar grote opgang als illustratrice.

Ze begon rond haar achttiende - na de HBS - met haar creatief werk. Ze werd lid van het Dordtse Teekengenootschap Pictura.  In de jaren twintig werd zij vergeleken met Anton Pieck.

In Dordrecht lijkt zij vergeten te zijn na haar verhuizing in 1926 naar Amsterdam. Toen zij daar in 1932 met een rijk man trouwde, stopte zij met haar werk. Op de tentoonstelling wordt ook een oude foto getoond van de straat waarin Ella opgroeide. De Toulonselaan van nu doet in niets meer denken aan de straat van toen.

Verder vindt men een oud tijdschrift uit Dordrecht, Merwepost, aan de muur in de expositieruimte van de bibliotheek. Ella Riemersma was drie jaar aan Merwepost verbonden en gaf met tekeningen de moderubriek extra uitstraling.

De tentoonstelling in Middelburg zou vanzelfsprekend ook in Dordrecht veel aandacht moeten verdienen, nu de vergeten Ella Riemersma weer in de belangstelling staat. De expositie geeft een veelzijdig beeld van een vrouw, die in Dordrecht is geboren maar niet meer tot het collectief geheugen van de stad behoort. Een plaats op de Dordtse historische kalender zou het minste zijn om haar en haar werk in herinnering te houden.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.