Journalist KeesThies roept in AD De Dordtenaar op tot solidariteit met Buitenwacht

16 mei 2010

DORDRECHT – Journalist Kees Thies roept in zijn vaste column in AD De Dordtenaar de samenleving en de gemeente Dordrecht op tot  solidariteit met Centrum de Buitenwacht in Krispijn.

Het unieke centrum voor Dordrecht, met een geschiedenis van bijna dertig jaar, maakte twee weken geleden op Dordrecht.net bekend met financiële problemen te kampen. Aanstaande dinsdag (18 mei) is er wellicht een beslissende vrijwilligersvergadering in de Buitenwacht. Met toestemming van journalist Kees Thies wordt zijn column – die natuurlijk vandaag ook in de krant is te lezen – tevens gepubliceerd op Dordrecht.net:

Buitenwacht
Een vindplaats van hoop. Dat is De Buitenwacht nu alweer bijna dertig jaar voor héél veel mensen. Er worden veel kleine wondertjes verricht in het voormalige kerkgebouwtje aan de Bosboom Toussaintstraat. Hier krijgen mensen die het moeilijk hebben tijd en aandacht en, waar nodig, ook hulp. Vanuit De Buitenwacht worden voedselpakketten uitgegeven en worden buurtbewoners op allerlei gebieden met raad en daad bijgestaan. Er worden cursussen gegeven en scholieren, veelal van allochtone afkomst, kunnen er huiswerkbegeleiding krijgen om straks, met in ieder geval één basisdiploma op zak, de maatschappij in te stappen. De hulp van De Buitenwacht, dat is onomstotelijk bewezen, heeft nut. Het is mede door deze instelling dat het met een groot deel van Oud-Krispijn de laatste jaren gestaag beter gaat.

En weet je wat zo mooi is?
Bij De Buitenwacht doet het er niet toe of je nu wel of niet in God gelooft en bij welke naam je ‘jouw’ God noemt. Het doet er ook niet toe waar je wiegje stond en hoe recht of krom het pad was dat je tot dusver in het leven bewandelde. De Buitenwacht is een plek waar mensen elkaar leren kennen en leren waarderen… het kloppend hart van de buurt. Maar het gaat er niet goed. Er is geldgebrek bij de club die al een jaar of wat niet meer alleen door vrijwilligers wordt gerund. Voor vier werknemers, die hier via allerlei regelingen actief zijn, is nu ontslag aangevraagd. Maar zelfs daarmee redt De Buitenwacht het niet.

Het centrum moest steeds meer bijpassen uit eigen kas en kan dit nu niet meer bolwerken omdat de ‘huishoudbeurs’ leeg is. Was er dan sprake van financieel wanbeleid? Zeker niet. De Buitenwacht is opgebouwd uit liefdewerk en oud papier en een paar mensen krijgen een bescheiden vergoeding voor specifieke diensten waar de wijk alleen maar beter, sterker en leefbaarder van wordt. De Buitenwacht is zelf niet rijk, maar biedt mensen kansen en ‘verrijkt’ daarmee haar omgeving. Daarom deze hartenkreet aan het stadsbestuur: hou die vindplaats van hoop in leven.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.