Nieuwe ligplaats in Dordrecht voor bunkerschip Slurink-Zwaans

27 mei 2010

DORDRECHT - Na een discussie van tientallen jaren lijkt er een oplossing te zijn vvoor het bunkerschip in de Dordtse binnenstad: Een andere ligplaats.  RTV Rijnmond meldt daarover: De gemeente Dordrecht en Rijkswaterstaat hebben een nieuwe ligplaats gevonden voor het bunkerschip van Slurink-Zwaans. Het gaat om een plek in de Beneden Merwede in Dordrecht.

De eigenaar van het bunkerschip moet nog wel een stuk grond kopen bij het terrein van de voormalige kluizen- en slotenfabriek Lips aan de Merwedestraat in Dordrecht. Nu ligt het bunkerschip nog in de Oude Maas aan de Buiten Walevest in Dordrecht.

Omwonenden klagen al bijna twintig jaar over brand- en ontploffingsgevaar en geluidsoverlast. Sommige woningen staan erg dicht bij het bunkerschip. In de afgelopen jaren zijn er verschillende rechtszaken gevoerd, tot aan de Raad van State toe. Die besliste al eerder dat de gemeente Dordrecht een andere ligplaats voor het bunkerschip moest gaan zoeken.

Voorzichtig
Daarnaast zijn er al sinds 2001 problemen over verlenging van de milieuvergunning van Slurink-Zwaans. Eerder verbood Dordrecht al de zogeheten leurbootjes, die pendelden tussen het bunkerschip en te bevoorraden schepen. Directeur Bert Slurink is blij dat dit allemaal achter de rug is; "Er zijn veel dingen gebeurd. We moeten nu vooruit kijken."

Wanneer het bunkerschip daadwerkelijk naar het Lips-terrein verhuist kan hij nog niet zeggen, omdat hij nog in onderhandeling is over de grondaankoop: "We gaan de komende tijd nog veel onderzoeken. Ik ben nog erg voorzichtig."

Huidige buren
De meeste omwonenden van het Dordtse bunkerschip zijn blij dat Slurink eindelijk vertrekt. Verschillende mensen zeggen er veel last van te hebben, al is de overlast in de laatste anderhalf jaar fors afgenomen. Wel hebben ze nog veel last van vrachtwagens die het bunkerschip komen bevoorraden: "Het zijn hier nogal smalle straatjes en ze rijden weleens ergens tegenaan."

Nieuwe buren
Aan de overkant van de rivier, waar Slurink heen zou moeten, zijn de meningen verdeeld. Aan de Merwedesingel in Papendrecht ligt al het eveneens drukbezochte Bunkerschip Papendrecht. Sommige bewoners zijn bang dat ze last krijgen van twee bunkerschepen voor hun deur.

De eigenaar van het Bunkerschip Papendrecht wil niet reageren op de mogelijke komst van een van zijn concurrenten aan de andere kant van de Beneden Merwede.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.