Afspraken over cultuur in programma van college van Dordrecht

27 mei 2010

DORDRECHT -Cultuur en kunst in Dordrecht krijgt teveel of te weinig? In elk geval is er een discussie aan het loskomen. RTL deed een onderzoek naar hoeveel geld Dordrecht in cultuur stopt en wethouder Ferdinand van den Oever weerspreekt dat.

Daarom hierbij de afspraken op papier tussen de partijen die samen het dagelijks bestuur van Dordrecht vormen (Beter voor Dordt, VVD en CDA),.

Kunst & Cultuur / Mediabeleid
Cultuur is o.i. een instrument dat gebruikt kan worden om harmonie te scheppen in een samenleving waar soms te weinig aandacht is voor de menselijke maat. Culturele activiteiten versterken de aantrekkelijkheid van de stad zowel voor de eigen inwoners als voor toeristen.

We zijn trots op het cultureel erfgoed van de stad en willen dat behouden en versterken. Uit onderzoek is gebleken dat alle investeringen van de afgelopen periode nog niet leiden tot een hogere waardering van het cultuurklimaat. We willen ons dan ook met de programmering richten op een bredere doelgroep. Er dient meer aandacht te komen voor de Dordtse en regionale beroepsgroep van beeldend kunstenaars. Dordt moet zijn eigen talenten wat meer koesteren en de ruimte geven. 

Er dienen ruimere ondersteuningsmogelijkheden te komen voor individuele kunstenaars; het faciliteren door het beschikbaar stellen van ateliers of studio’s kan hierbij een van de mogelijkheden zijn.  Het Kunstrondje Dordt willen we uitbreiden tot een maandelijks Cultuur-Rondje-Dordt waarbij we o.a. denken aan kleinschaligemuziekuitvoeringen en mini-exposities van Dordtse kunstenaars in de parken, in het Hof e.d.  In de komende periode dient Dordrecht de beschikking te krijgen over een volwaardige bioscoop , bijvoorkeur in de binnenstad. 

Het zou goed zijn als er voor lokale en regionale beeldend kunstenaars een expositieruimte komt waar men het gehele jaar door kunstwerken kan tonen. Daarbij denken we ook aan een uitwisselingsprogramma met andere regio’s.  We hechten belang aan een sterke regionale omroep voor radio & tv en zijn van mening dat we RTV-Dordrecht in staat moeten stellen een kwaliteitsslag te maken waaraan dan ook de regio een bijdrage dient te leveren. 

Bij evenementen moeten Dordtse en regionale ondernemers betrokken zijn.  We willen kritisch kijken naar de samenstelling/benoemingen en het beleid van de programmaraad voor radio en tv.  Bij de herinrichting en de exploitatie van het energiehuis moet er een balans aanwezig zijn tussen subsidie, commercie en exploitatie Cees Buddingh beschouwen we als een van de belangrijkste literaire kunstenaars van onze stad. BVD wil zo mogelijk in de Bankastraat een Cees Buddingh-huis of een Cees Buddingh route met teksten en beeldende kunst.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.