Mijn mening Patrizia Filia: Nog meer bezuinigen op cultuur?

25 mei 2010

DORDRECHT - Gelezen in de Volkskrant: “Gemeenten, provincies en de rijksoverheid gaven vorig jaar ongeveer 1,7 miljard euro uit aan kunst- en cultuursubsidies. Dit komt neer op gemiddeld 100 euro voor iedere Nederlander. (…) Van de dertig grootste gemeenten geven Dordrecht en Westland het minst uit, circa 30 euro per inwoner. “

Dat had ik niet verwacht van Dordrecht: circa 30 euro per inwoner voor kunst en cultuur. Dat Dordrecht zo laag op de lijst stond. Vorig jaar dan, met het vorige college. En wil het nieuwe nog meer gaan bezuinigen? Nog minder geven?

Nou, ik ben niet verbaasd dat men bezorgd is. Stel je voor, nog minder geld aan kunst en cultuur dan vorig jaar, toen het vorige college een duidelijke visie en, niet te vergeten, ambities dacht te hebben. Maar ja, het is mensen bestaan, duidelijke visies en ambities kennen meestal alleen de toekomstige tijd en inmiddels belanden we in de tegenwoordige.

Als Dordtse burger ben ik heel benieuwd over “het beter op elkaar sluiten van het aanbod van culturele voorzieningen en de vraag ernaar”. En over welke en hoe “voorzieningen bezoekers gaan trekken”, want: “cultuur heeft een sterke economische functie”. Aldus een wethouder van BvD. Zeg, dat alles voor liever minder dan 30 euro per inwoner? Als dat lukt: chapeau college!

Ik weet niet waarom maar plotseling moet ik aan het ei van Columbus denken en aan de ontdekking van het warm water. Ik moet even ook aan Westland denken.

Patrizia Filia

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.