Dordrecht geeft veel meer uit aan kunst en cultuur

27 mei 2010

DORDRECHT - De gemeente Dordrecht geeft jaarlijks ca. 19 miljoen euro uit aan kunst en cultuur. Dat bedrag is zes keer zo hoog als het bedrag dat RTL Nieuws deze week noemde in een overzicht van cultuursubsidies door de overheid. In dat overzicht leken de verschillen tussen de gemeenten enorm te zijn. Die verschillen zijn echter deels te verklaren doordat gemeenten de onderzoeksvraag verschillend hebben geïnterpreteerd.

Zo heeft Dordrecht alleen een overzicht verstrekt van de subsidies aan verenigingen, culturele initiatieven en instellingen die niet van de gemeente zijn.  De uitgaven aan grote gemeentelijke culturele instellingen als schouwburg Kunstmin, Dordrechts Museum en Centrum Beeldende Kunst zijn niet meegenomen, omdat die deel zijn van de gemeentelijke exploitatiebegroting. De bibliotheek valt voor de gemeentelijke begroting onder onderwijs & welzijn. Andere gemeenten hebben de uitgaven voor deze instellingen wel opgevoerd als subsidie voor kunst en cultuur, en lijken daarom ten onrechte veel ruimhartiger dan Dordrecht.

Vergelijking
,,Een vergelijking tussen gemeenten kan zinnig zijn”, zegt wethouder F.J. van den Oever van cultuur. ,,Maar dit onderzoek is zo onvolledig dat je er niets aan hebt.” Van den Oever wijst op recente cijfers uit de Atlas voor gemeenten. ,,Daar zie je dat Dordrecht op bijvoorbeeld monumenten, popconcerten  en evenementen beter scoort dan je mag verwachten op basis van het inwoneraantal, en met klassieke concerten en theatervoorstellingen minder.’’ Dordrecht heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in kunst en cultuur, juist vanwege die achterstand.

Klimaat
Van den Oever benadrukt dat het niet alleen om geld gaat. ,,Ik vind het niet zo interessant welke gemeente het meeste uitgeeft aan kunst en cultuur. Het gaat ook om het bevorderen van een goed economisch en cultureel klimaat. Dat is niet uitsluitend afhankelijk van gemeentelijke uitgaven.”

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.