Elf kerken collecteren op 6 juni voor Sociaal Fonds in Dordrecht

31 mei 2010

DORDRECHT - Elf kerken in Dordrecht collecteren op zondag 6 juni  voor het Sociaal fonds.  Dat betekent dat binnen drie maanden voor de tweede keer breed wordt gecollecteerd voor het sociaal fonds in Dordrecht.  Het is ook een actueel onderwerp nu de bezuinigingen landelijk en locaal voor de deur lijken te staan.

Het fonds is bedoeld om mensen te helpen, die om welke reden dan ook geen beroep kunnen doen op een sociale regeling. ,,Het sociaal fonds is  een vangnet voor diegenen die door de mazen van het sociale vangnet zijn gevallen”,  aldus de motivatie van de collecte in het kerkblad Kerk op Dordt.

De  elf kerken behoren tot de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). In het stichtingsbestuur van het fonds zitten ook vertegenwoordigers van de Katholieke kerk en van de gemeente Dordrecht. In 1995 werd het sociaal fonds opgericht. Tijdens twee gespreksavonden over mededogen in Centrum de Buitenwacht vestigde de voorzitter van het platform dak- en thuislozen, Hans Berrevoets, weer de aandacht op het sociaal fonds.  Hij vindt dat het sociaal fonds en andere regelingen voor minima weer volop in de belangstelling moeten komen te staan in de stad, gelet op de bezuinigen van het rijk voor de deur.

,,In Rotterdam bestaat een vergelijkbaar sociaal fonds, waar enkele maanden geleden een wethouder nog zijn salaris instortte.  Het is van groot belang dat de extra voorzieningen die er in Dordrecht zijn de komende tijd ook met bekendheid krijgen,” aldus Berrevoets.  Tijdens de gespreksavondenin de Buitenwacht  zeiden enkele raadsleden dat het toch in de eerste plaats de taak van de sociale dienst is om niemand zonder zorg te laten zitten.

Volgens woordvoerder Hans Berrevoets is de praktijk soms toch nog ingewikkelder en zijn er altijd noodgevallen, die niet even  door een overheidsinstelling kunnen worden opgevangen. ,,Soms kost het toepassen van regels gewoon tijd. Dan is het goed dat er met steun van de kerken een sociaal fonds is, dat maximaal gebruik maakt van de kennis van de sociale dienst en toch in het belang van personen snel kan schakelen. In feite helpt een bekend sociaal fonds ook mensen op weg naar het juiste loket dat er is bij de overheid om geholpen te worden.

De woordvoerder van het Platform dak- en thuislozen zegt  voorbeelden te kennen, waaruit  blijkt hoe nuttig een sociaal fonds kan zijn, waarin soms binnen 24 uur iets kan worden geregeld. Dat is ook de snelheid die in Rotterdam met een vergelijkbaar fonds wordt nagestreefd.

 Het Sociaal Fonds kent ook beperkingen, zo wordt in de toelichting op de collecte-aankondiging voor 6 juni aangegeven. Het fonds neemt bijvoorbeeld geen schulden over bij schuldsanering. Wel worden soms leningen gegeven of kleine bedragen om mensen even verder op weg te helpen.

Het Fonds wil ook altijd kijken of mensen die bij de voorziening aankloppen niet in een bekende sociale regeling snel geholpen kunnen worden.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.