D66-kandidaat Gerard Schouw ziet wel iets in één gemeente in Drechtsteden

04 juni 2010

DORDRECHT - De Drechtsteden zouden het beste één gemeente kunnen vormen. Kandidaat-kamerlid voor D66, Gerard Schouw, zei dit gisteravond niet in Dordrecht, maar in Hendrik Ido Ambacht.

Hij laat hiermee een oude discussie herleven. Pakweg een kwart eeuw leden maakte de Dordtse PvdA-wethouder Nico Lamers daarover een debat los: Drechtstad was zijn wens. De burgemeesters van Dordrecht, zoals Jan Noorland (VVD) en Ronald Bandell (PvdA) kozen meer voor samenwerking op basis van argumenten. De  burgemeester van Alblasserdam, die daarvoor nog gemeenteambtenaar in Dordrecht was (Bert Blase zit meer op die lijn.

Een verslag van de site van de Dordtse PvdA:
Donderdagavond 3 juni 2010 vond er in Cascade in HI-Ambacht een debat plaats tussen Bert Blase (PvdA burgemeester van Alblasserdam) en Gerard Schouw (D66 eerste kamerlid en 4e op de D66 kandidatenlijst tweede kamer verkiezingen). Het debat ging over de Drechtsteden. Volgens Bert Blase moet er veel variatie zijn in hoe steden met elkaar willen samenwerken. Steden moeten zelf bepalen wat voor hen het meest effectief is.

Voor de Drechtsteden geldt: veel variatie in de samenwerking en een eenheid zijn naar buiten. Volgens Gerard zouden de Drechtsteden 1 stad moeten zijn om veel meer te kunnen betekenen voor de inwoners. 'Anders blijf je een buitenwijk van de Randstad'. Het gaat om sterke regio's. Noordvleugel (Amsterdam), Zuidvleugel (Rotterdam, Den Haag, Drechtsteden), regio Enschede en regio Eindhoven. Beiden waren het erover eens dat je duidelijke en ambitieuze plannen moet hebben, een heldere strategie om je doelen te bereiken en een constante lobby bij provincie, rijk en Europa om de financiele middelen binnen te halen.

Bij samenwerking veel bestuurlijke en ambtelijke drukte een risico. Volgens Bert moeten er binnen 4 of 8 jaar ook verkiezingen komen om de Drechtraad rechtstreeks te kiezen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.