ChristenUnie/SGP in Dordrecht tegen 24 uurs economie

08 juni 2010

DORDRECHT -In Dordrecht is een publiek debat losgekomen over hoe ver de economische mogelijkheden mogen gaan op de zondag. De VVD is voor maximale ruimte op de koopzondag, maar is tegen illegale activiteiten op de zondag. Daarom kreeg de bedrijfsleider van AH in Wielwijk, die zich niet aan de regels hield, een gele liberale kaart.

Vakbonden, kerken en een aantal partijen willen grenzen stellen aan wat wel of niet kan op de zondag om niet door te schieten naar de 24-uurseconomie.

Pieter Verhoeve van de ChristenUnie/SGP in Dordrecht brengt dat op de volgende manier onder woorden:

Altijd haasten is niet goed. Het is een weldaad voor de samenleving dat het op zondag rustig is in de stad. De 24-uurseconomie sloopt mens en milieu.

De fractie ChristenUnie/SGP hecht zeer aan de zondag als wekelijks rustmoment. Dit is een sociale verworvenheid. De zondag is een dag van ontspanning, ontmoeting en bezinning. Veel Dordtenaren maken van de gelenheid gebruik om naar de kerk te gaan.

Het is onze fractie een doorn in het oog dat er winkels open zijn op zondag. Middels de gemeentelijke verordening is dit mogelijk gemaakt voor 12 zondagen per jaar in het binnenstadgebied. Dit is op basis van landelijke regelingen, die door Dordrecht al (helaas) maximaal is ingevuld. De gebieden buiten het centrum vallen niet onder de verordening. Dit is terecht. Burgers, winkelpersoneel en winkeliers te Dubbeldam en Stadspolders zitten niet te wachten op een massale openstelling van winkels.

Winkelier Van der Poel heeft geprobeerd een vergunning te krijgen bij de gemeente. Dit is op juridische gronden geweigerd. De openstelling is nu illegaal. Niemand staat boven de gemeentelijke regelingen. Ook Van der Poel niet. De fractie steunt het handhaafbeleid van de gemeente.

Pieter Verhoeve, bugerraadslid CU/SGP

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.