Dordtse kei uit Nieuw-Dordrecht raakt steeds meer vergeten

10 juni 2010

DORDRECHT - Vijf-en-vijftig jaar geleden was het een feestdag in Dordrecht, toen de Dordtse kei uit de plaats Nieuw-Dordrecht een plek kreeg aan de Nassauweg nabij het Paulusplein. Thans lijkt het historische geschenk vergeten te zijn. Nieuw-Dordrecht werd in 1855 gesticht, in de omgeving van Emmen, door mensen vanuit Dordrecht. Toen de plaats honderd jaar bestond - in 1955 - werd een kei geschonken. De kei hoorde lange tijd bij de aardrijkskundeles op scholen. De steen was meegevoerd naar het noorden van Nederland in de ijsstijd vanuit het noorden. De Dordtse kei kreeg dus een bekendheid  net zoals de jaarlijkse bijenmarkt de lesboeken haalde.

Inmiddels loopt er geen doorlopende weg meer precies langs de kei. Er is een speelplaats aangelegd. Het in 1964 geopende oude politieburo i- toen te vervanging van bureau Groenmarkt - is alweer gesloopt net zoals de flats aan de Nassauweg (evenzijde). Inmiddels beginnen Dordtenaren, met herinneringen aan vroeger, na te denken over een betere locatie voor de eens niet te missen kei van Dordrecht.

Het is een lustrumjaar dus wie weet is er een feestelijke plek te vinden, waar de kei weer serieus als herinnering - aan de stichting van Nieuw-Dorddrecht  door Dordtenaren – in beeld komt. Sommige Dordtenaren zien de kei al liggen midden op de nieuwe rotonde aan de Burgemeester de Raedtsingel. Ook de rotonde voor het nieuwe politiebureau zou een kei, als orientatiepunt, verdienen.

Anderen vinden dat de kei bij natuur en milieu hoort dus best ergens in Weizigt een plek verdient.  Misschien is het grasveld voor de ingang van het Weizigtpark en het natuur- en milieucentrum Weizigt wel een plek?

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.