VVD vraagt aandacht voor hoog aantal aangiften dat op plank blijft liggen

24 juni 2010
VVD vraagt aandacht voor hoog aantal aangiften dat op plank blijft liggen

DORDRECHT - Op dinsdagavond 22 juni werd de gemeenteraad bijgepraat over de trends, prioriteiten en ontwikkelingen bij handhaving en vervolging. Sprekers waren hoofdofficier van Justitie, de heer G.P. van de Beek, districtschef Dordrecht/Zwijndrechtse Waard van de politie regio ZHZ, de heer A.G. Sijtsma en burgemeester Brok zijnde portefeuillehouder integrale veiligheid.

De heer Sijtsma ging op de recente criminaliteitscijfers en de meerjarige ontwikkeling. Hieruit blijkt dat de meerjaren trend positief is: de misdaadcijfers dalen, terwijl de aangiftebereidheid in stand blijft. Dordrecht doet het in de AD misdaadmeter relatief goed in vergelijking tot andere middelgrote steden.

Op vragen van de VVD-fractie over het aantal aangiften dat – ondanks een daderindicatie (“panklaar”) – op de plank blijft liggen gaf de Heer Sijtsma aan dat circa 5% van deze aangiften vanwege capaciteitsgebrek niet tot verder onderzoek leidt. Het betreft hier bijvoorbeeld een aangifte van diefstal waarbij een mogelijke dader door het slachtoffer wordt genoemd. Op jaarbasis worden er ongeveer 6500 aangiften gedaan in Dordrecht, dus op jaarbasis worden er ongeveer 325 aangiften niet verder behandeld terwijl de mogelijke dader bekend is!

De VVD-fractie is van mening dat dit – ondanks Dordrechts relatief gunstige veiligheidsscore – onwenselijk is. Wij zullen deze ontwikkeling kritisch blijven volgen en vragen de burgemeester en politie om alles te doen wat mogelijk is om dit aantal naar beneden te brengen. Dit mede omdat dit een grote invloed heeft op de burgers voor wat betreft het vertrouwen in de politie.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.