Scholen kiezen favoriete schilderij

25 juni 2010
Scholen kiezen favoriete schilderij

DORDRECHT - In 2004 mochten alle Dordtenaren hun favoriete schilderij uit de collectie van het Dordrechts Museum kiezen voor de tentoonstelling ‘Dordt Kiest’. Na de zomervakantie zijn de leerlingen uit groep 8 van de Dordtse basisscholen aan de beurt. Ook zij mogen hun favoriete schilderij uitkiezen. Niet om er een tentoonstelling van te maken, maar om er een verhaal bij te vertellen.

De beste verhalen komen in het nieuwe Dordrechts Museum op bordjes bij de schilderijen in de zalen te hangen. Daarnaast mogen de kinderen een eigen kunstwerk maken. Een selectie daaruit wordt tentoongesteld in het nieuwe educatief atelier van het museum.

Op dit moment hebben zich al heel wat groepen van de basisscholen aangemeld voor het project ‘Bekijk het maar’, maar er is plek voor meer.

,,Op deze manier willen we Dordtse scholen bij het Dordrechts Museum betrekken. Ook is het een laagdrempelige manier om kinderen in aanraking te laten komen met kunst,” zegt Tamarah van Rossum van de afdeling educatie.

Het idee achter het project is om leerlingen van de basisschool kennis te laten maken met de collectie van het Dordrechts Museum, of in elk geval een deel daarvan. Van Rossum: ,,Ze maken zelf een keuze uit de kunstwerken en moeten die kritisch bekijken. Wat zie je erin? Wat vind je het mooiste? Wat kun je erover vertellen? Daar moeten ze dan een verhaal bij maken.”

De leerkrachten kunnen met het toegestuurde lesmateriaal zelf de lessen in de klas geven en de school mag kiezen of ze per groep een favoriet schilderij kiezen of individueel per leerling. Het project lijkt ook een beetje op ‘Museum op School’, waarbij kinderen vorig jaar het vervolg op hun favoriete schilderij mochten schilderen en waarvan de vijf beste werken nog steeds in de stad te zien zijn.

Met het project vestigt het museum ook aandacht op de heropening, want dan vindt de presentatie van het endresultaat plaats. Met hun verhalen dragen de leerlingen een klein stukje bij aan de vaste opstelling van het nieuwe museum.

Basisscholen kunnen zich voor ‘Bekijk het maar’ aanmelden bij de afdeling educatie van het Dordrechts Museum, telefoon 078-6482148.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.