Huis te Merwede feestelijk heropend

25 juni 2010

DORDRECHT - Na eeuwen van verval is de oudste kasteelruïne van Nederland bewaard voor de toekomst.

Op 24 juni werd het terrein bij Huis te Merwede officieel in gebruik genomen door wethouder Piet Sleeking en Pieter Verhoeve (ChristenUnie-SGP).

Al eeuwen is Huis te Merwede een markant punt in de skyline van Dordrecht. De restanten van het eens imponerende kasteel vormden een herkenbare en schilderachtige plek. Kinderen speelden er spelletjes, zwommen er in de rivier en er zijn zelfs huwelijksaanzoeken gedaan. Toch werd het terrein steeds smeriger en troostelozer.

Hoewel in de jaren vijftig al plannen waren om het verval te stoppen, duurde het tot 2008 voor het zover kwam. Op initiatief van de fractie ChristenUnie-SGP stemde de gemeenteraad in met een herstelplan.

De conservatie kwam precies op tijd. Volgens kenners was het cement zo slecht, dat ineenstorting een kwestie van tijd was. Inmiddels zijn de restanten opgeknapt, is het groen netjes aangepakt en een prachtig informatiepaneel geplaatst. Met onder meer rondleidingen en een roofvogelshow is Kasteel te Merwede weer in gebruik genomen. De initiatiefnemer van de motie, Pieter Verhoeve, en wethouder Piet Sleeking verrichten de officiële openingshandeling.

Volgens Pieter Verhoeve kan het terrein nog aantrekkelijker worden gemaakt. ‘De bewegwijzering kan nog beter. Ook zouden er wat bankjes moeten komen. Verder kan ik me voorstellen dat er onderzocht wordt of de kasteeltoren weer in gebruik genomen kan worden. Dan heb je een prachtig uitzichtpunt in de stad. Verder was Huis te Merwede in de jaren vijftig een geliefde recreatieplaats voro de jeugd, omdat er een leuk strand bij was. Ik studeer op een plan om dit terug te brengen, met behoud van de prachtige ecologische waarde van het gebied.’

Foto: Paul Schrandt

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.