Hertelling: langdurigheidstoeslag na 3 jaar

30 juni 2010
Hertelling: langdurigheidstoeslag na 3 jaar

DORDRECHT - De PvdA Dordrecht en PvdA Drechtsteden heeft zich al lange tijd ingespannen om de referteperiode van de LangDurigheidsToeslag (LDT) in te korten van 5 jaar naar 3 jaar. Dit geeft mensen (vaak gezinnen met kinderen) recht op een extra jaarlijkse financiële ondersteuning na 3 jaar op bijstandsniveau geleefd te hebben. Het geeft wat meer financiële armslag, want het is niet makkelijk om rond te moeten komen als men langdurig op een bijstandsuitkering is aangewezen en geen uitzicht heeft op inkomensverbetering. In de meeste andere steden in Nederland is de referteperiode al 3 jaar.

In de Drechtraad van februari 2010 is een ingediende motie om deze referteperiode m.i.v. 1 januari 2010 vast te stellen op 3 jaar aangenomen. De verordening - waarin de wijziging van de periode moet worden vastgelegd - zou in een volgende Drechtraad worden vastgesteld.

In de Drechtraad (in nieuwe samenstelling) van juni j.l. is de gewijzigde Verordening in stemming gebracht en met een minimaal 
verschil in stemmen niet aangenomen. Door de ingewikkelde wijze van stemmen die ook nog afweek van voorgaande stemmingen (nl. 60% van het totaal aantal stemmen dat uitgebracht kan worden i.p.v. 60% van het totaal aantal daadwerkelijk uitgebrachte stemmen) heeft de procedure meer tijd in beslag genomen dan de LDT zelf. Want een meerderheid van de Drechtraad is voor de verkorting van de referteperiode naar 3 jaar. Dit gaf grote onvrede, zeker bij de PvdA. Cor van Verk (PvdA) zei: "We laten de mensen in de kou staan met onze procedures". Ook de burgemeester was absoluut niet tevreden.

In de brief van 25 juni 2010 aan de Drechtraad (25 juni 2010) schrijft burgemeester Brok (voorzitter van de Drechtraad) dat bij hertelling van de stemmen is gebleken dat de Verordening nu wel is aangenomen. 1 stem was namelijk niet meegeteld.

De PvdA vindt dat deze uitkomst recht doet aan mensen die het financieel moeilijk hebben in onze Drechtsteden en recht doet aan de  werkelijke opvattingen van de Drechtraadleden.

In de Drechtraad en het Drechtstedenbestuur is afgesproken dat de wijze van stemmen nog eens heel goed onder de loep wordt genomen en aangepast gaat worden als dat nodig is.

FNVlokaal Drechtsteden heeft zich al vanaf 2008 ingespannen om de referteperiode van de LangDurigheidsToeslag (LDT) te verkorten
van 5 jaar naar 3 jaar. In 80% van de Nederlandse gemeenten was dat al eerder het geval.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.