Internationaal Poppentheater Festival stopt na 25 jaa

09 juli 2010

DORDRECHT - Het Internationaal Poppentheaterfestival Dordrecht houdt op te bestaan. Directeur en oprichter Damiët van Dalsum heeft besloten haar functie neer te leggen en haar vleugels in het buitenland uit te slaan. Omdat er geen opvolger beschikbaar is, betekent dit het einde van het festival, dat dit jaar zijn 25-jarig bestaan vierde.

Directeur Damiët van Dalsum heeft vrijdag 9 juli de medewerkers, onder wie vele vrijwilligers ingelicht. ,,Het is voor mij een moeilijke stap, waar ik lang over heb nagedacht. Mijn besluit heeft te maken met de discussie over de toekomst van het Internationaal Poppentheaterfestival. De gemeente heeft aangegeven graag een verbreding te zien naar een beeldend theaterfestival, waar het poppentheater onderdeel van is. Ik ben tot de conclusie gekomen dat ik die ontwikkeling niet wil leiden. Daarom heb ik besloten mijn functie neer te leggen.’’

Kwaliteiten
De Raad van Toezicht ziet geen mogelijkheden om het festival zonder Damiët van Dalsum door te zetten. ,,De organisatie van het festival draait sterk om de persoon van Damiët, met haar unieke mix van kwaliteiten”, zegt voorzitter Th. N öllen. ,,We hebben wel onderzocht of er iemand haar functie over zou kunnen nemen, maar we hebben niemand gevonden die vergelijkbare kwaliteiten heeft. We zijn Damiët dankbaar voor wat zij in die 25 jaar heeft bereikt met haar enthousiasme, eigen artistieke kwaliteit en goede contacten.”

Waardering
Wethouder F.J. van den Oever betreurt het dat het Internationaal Poppentheaterfestival Dordrecht stopt. ,, Het festival heeft zich in de 25 jaar van zijn bestaan een bijzondere positie verworven en de harten van velen binnen en buiten Dordrecht veroverd. Ook de gemeente heeft veel waardering voor dit evenement. Wij zijn al enige tijd in gesprek met de organisatoren over de ontwikkeling van het festival in de komende jaren. Daarbij hebben wij de wens uitgesproken om het poppentheaterfestival te verbreden en te verdiepen naar een beeldend theaterfestival. Het is jammer dat er nu een einde aan komt. Met respect voor de beslissing van Damiët van Dalsum. Zij heeft veel voor Dordrecht betekend en ik vind het knap hoe zij ook zoveel vrijwilligers aan dit festival heeft weten te binden.”

In 2005 heeft de gemeenteraad besloten het Internationaal Poppentheater Festival Dordrecht te laten ontwikkelen tot hét culturele evenement van de stad, met tot en met 2011 een jaarlijkse subsidie van € 200.000. Het komende jaar zou de gemeente samen met de directeur en het bestuur bespreken op welke manier de gemeente na 2011 het festival zou ondersteunen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.