Ondernemers meer tevreden over ondernemingsklimaat

09 juli 2010

DORDRECHT - Ondernemers meer tevreden over ondernemingsklimaat Dordrecht Bereikbaarheid, parkeerruimte en veiligheid verbeterd

Ondernemers geven Dordrecht een 6,8 voor het ondernemingsklimaat in de stad. Dit is een stijging van een halve punt ten opzichte van de eerste meting in 2006. Dat blijkt uit de 3e Benchmark Gemeentelijk Ondernemingklimaat 2010. De gemeente scoort bij ondernemers vooral goed op aspecten als beschikbare ruimte, bereikbaarheid en veiligheid.

Zo is de waardering van ondernemers voor de bereikbaarheid per auto en de parkeermogelijkheden ruim gestegen vergeleken bij de nulmeting. Ook de staat van de openbare ruimte en de ontwikkeling van oudere bedrijfslocaties is verbeterd. De waardering voor veiligheid in de omgeving van het bedrijfspand is significant gestegen, mede dankzij de inspanningen rondom het Keurmerk Veilig Ondernemen.

Gemeentelijke dienstverlening
De kwaliteit van de gemeentelijke dienstverlening is gestegen van een 5,5 naar een 6,6, en de aandacht van de gemeente voor het ondernemingsklimaat, van aan 5,3 naar een 6,4. Deze goede resultaten zijn waarschijnlijk te danken aan de komst van digitale bedrijvenloket Antwoord, het zaakvolgsysteem voor inzage in klantcontacten, en de inzet van de accountmana gers van het ondernemersloket.

Ook de waardering voor de bestuurders is gestegen van een 5,4 naar een 6,6. Wethouder F.J. van den Oever is tevreden over deze ontwikkeling: ‘ Het is een ruime voldoende. De komende jaren willen mijn collega’ s en ik op naar een zeven of meer!’  De inzet van de gemeente voor deregulering wordt herkend maar heeft nog niet het gewenste resultaat opgeleverd.

Ondernemerschap
Ondernemers zijn positief over het startersbeleid en het arbeidsmarktbeleid van de gemeente. De waardering voor beide is gestegen met 0,5 punt. Stakeholders zijn te spreken over de Duurzaamheidsfabriek en zijn daarentegen kritisch over de inzet van het UWV. In het kader van Kennis en innovatie zijn stakeholders enthousiast over ontwikkelingen op het Leerpark en het Gezondheidspark. Zij vragen wel aandacht voor de samenwerking en de komst van een NS-station in de buurt.

Promotie en Acquisitie
De waardering voor de inzet voor promotie en acquisitie is gelijk gebleven aan de nulmeting en vraagt volgens de wethouder inderdaad om meer aandacht en zichtbaarheid. Dordrecht Marketing, de verantwoordelijke organisatie voor stadspromotie, is het door de gemeenteraad vastgestelde merkkader aan het uitwerken. De Drechtraad heeft onlangs de regionale kadernota inzake economische marketing, promotie en acquisitie vastgesteld. De Regionale Ontwikkelingsmaatschappij Drechtsteden (ROM-D) is verantwoordelijk voor de uitvoering.

Ambitie
De ambitie is om tot de ‘beste dienstverlenende’ gemeenten te behoren. Het Ondernemersloket van de gemeente heeft de afgelopen jaren hard gewerkt aan het verbeteren van de dienstverlening aan ondernemers. Zij heeft nieuwe initiatieven gelanceerd zoals de jaarlijks terugkerende bijeenkomst ‘Jubilerende Ondernemers’ , het programma ‘Gast in eigen Stad’  voor nieuwe vestigingen in de stad en het Ondernemersontbijt. Om de dienstverlening aan ondernemers nog verder te verbeteren wordt vandaag ook de vernieuwde website ‘Ondernemen’ gelanceerd www.dordrecht.nl/ondernemen.

Benchmark
Aan het onderzoek hebben 167 ondernemers uit Dordrecht mee gewerkt. De basis voor het onderzoek bestaat uit een telefonische vragenlijst aangevuld met gesprekken met belangenvertegenwoordigers.  In relatie tot de andere G31 gemeenten doet Dordrecht het gemiddeld tot goed. Het onderzoek is in 2005 opgezet in het kader van het Grotestedenbeleid. Na een nulmeting en een tussenmeting is nu de eindmeting uitgevoerd.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.