Bijbeltje van verzetsman Aart Alblas op expositie in Hof Dordrecht

20 juli 2010

Dordrecht- De tentoonstelling Het Ware Geloof? De Reformatie als cultuurclash in HETHOF biedt onderdak aan een wel heel bijzonder bijbeltje; dat van geheim agent, Engelandvaarder en verzetsheld Aart Alblas. Het bijbeltje is aan Erfgoedcentrum DiEP in bruikleen gegeven door Hans Berrevoets, een Dordtse duizendpoot die vooral bekend staat als organisatie-, communicatie- en schaaktalent met een grote belangstelling voor geschiedenis.

Dankzij deze belangstelling kan Berrevoets onmiddellijk een overzicht geven van het verzetswerk van Aart Alblas. Berrevoets:“Hij is de meest gedecoreerde Dordtse verzetsman en nationaal één van de oorlogshelden met de meeste onderscheidingen. De gereformeerde Aart Alblas, die in 1918 werd geboren en in 1944 werd omgebracht door de nazi’s in het concentratiekamp Mauthausen, was de marconist (radiotelegrafist) van de Soldaat van Oranje.

Deze Soldaat van Oranje – ook bekend als Erik Hazelhoff Roelfzema wiens belevenissen in de film Soldaat van Oranje uit 1977 zijn verbeeld – wijst er in zijn boeken op dat Alblas eind 1941/begin 1942 de enige directe verbinding was tussen bezet Nederland en Engeland. Boodschappen voor de acties van Soldaat van Oranje gingen via de seinsleutel van Aart Alblas. Hij was een jaar hardnekkig in de lucht en werd een agent van uitzonderlijke klasse genoemd. Mede dankzij samenwerking met de verzetsgroep Het Parool heeft de Dordtenaar zo lang door kunnen werken. Hij liep natuurlijk steeds meer in de gaten bij de bezetters, die hem met een list in juli 1942 gevangen namen”.

Via verloofde
Nu, jaren later, ligt het bijbeltje van deze bijzondere en heldhaftige man in een vitrinekastje van de tentoonstelling Het Ware Geloof. Hoe is het daar terecht gekomen? Berrevoets: “Aart Alblas was in de oorlog verloofd met verpleegster Pum Hueting. Zij heeft het bijbeltje tot 2004 bewaard als herinnering aan haar Aart. Ik heb Pum meermalen gesproken en een keer geïnterviewd. Uit dankbaarheid voor onze gesprekken heeft zij mij Aarts bijbeltje geschonken. De expositie Het Ware Geloof is voor mij de aanleiding om dit verhaal wereldkundig te maken, want de herinneringen aan Aart Alblas verdienen een blijvende plek in het collectief geheugen van Dordrecht.”

Verzet als geloofsplicht
Mensen met een gereformeerde achtergrond hebben vaak een heel persoonlijke band met hun bijbel. Berrevoets: “Voor Aart Alblas stond het woord van God, met de Bijbel als symbool door de eeuwen heen, centraal. Hij werd gereformeerd opgevoed en deed mee aan de activiteiten van de Wilhelminakerk aan de Blekersdijk in Dordrecht. Het verzet was in Dordrecht vooral geconcentreerd rond deze kerk, die ook onderdak bood aan bekende verzetsmensen zoals onderwijzer Kors van Loon, Leendert Keesmaat, het echtpaar Dicke, Beinema, Duursma en anderen. De gereformeerden zagen het als een geloofsplicht om zich te verzetten tegen de duivelse bezetters. Dat was de geest die Aart Alblas inspireerde. Hij ging bij het uitbreken van de oorlog direct in het verzet en stak over naar Engeland om in 1941 bij de marine dienst te kunnen doen.”

Bijzonder en symbolisch
Voor Hans Berrevoets is het heel bijzonder om het bijbeltje van Aart Alblas in de vitrine te zien liggen van de tentoonstelling in HETHOF: “Ik zie het als een tastbaar bewijs en als een eresaluut aan Aart Alblas die vanuit de kracht van zijn Ware geloof bereid was met zijn leven voor onze vrijheid te betalen. Ik vind het dubbel symbolisch dat het bijbeltje in Het Hof ligt, waar op 19 juli 1572 de Vrije Statenvergadering begon, ook als bijeenkomst voor onze vrijheid en onafhankelijkheid. Het bijbeltje van Aart Alblas verbindt dus in Dordrecht belangrijke historie met elkaar.”

De tentoonstelling Het Ware Geloof? is nog tot en met 26 september te bezichtigen in HETHOf in Dordrecht

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.