Rekenkamer hekelt topbestuurders Dordrecht

31 juli 2010

DORDRECHT - De Rekenkamer Dordrecht heeft op vrijdag 30 juli 2010 de gemeenteraad gevraagd om haar onderzoek bestuurlijk netwerk af te ronden. Dat onderzoek richt zich op de relaties tussen bestuurders en ambtenaren en instellingen en bedrijven in Dordrecht.

Directeur Rik Hindriks van de Rekenkamer:"Vast is komen te staan dat er veel directe en indirecte relaties bestaan. Of die relaties hebben geleid tot beinvloeding van de besluiten is niet vast te stellen zonder nader onderzoek.
Ook blijkt uit een deelonderzoek van de rekenkamer dat ambtenaren mogelijk de raad verkeerd hebben geïnformeerd rondom de Vlijbrug.
Het onderzoek loopt al vanaf 2007 en is stelselmatig door het college en de ambtelijke top tegengewerkt. Dat blijkt uit de nu openbaar gemaakte documenten. Het college nam geheime besluiten om gevraagde informatie niet te verstrekken en betrokken bestuurders namen daarbij deel aan de besluitvorming.
Ondanks herhaalde pogingen om tot een vergelijk te komen en ondanks het inschakelen van het bureau BING (nota bene deel van de VNG en met een smetteloze onderzoeksreputatie) weigert het college mee te werken. De rekenkamer stelt vast dat het college de gemeentewet aan haar laars lapt. Dat roept de vraag op waarom ze dat doet. Wat is er te verbergen?
Omdat de raad recent heeft gezegd dat ze een nieuwe meer transparante cultuur wil heeft de rekenkamer de raad gevraagd om haar bevoegdheden te gebruiken om het onderzoek alsnog af te ronden.
Dat kan door het college opdracht te geven om alsnog voluit mee te werken. Of door het onderzoek zelf af te ronden. Ook kan de raad een enquete starten om de gang van zaken rond dit onderzoek na te gaan en zo inzicht te krijgen in de bestaande cultuur van beslotenheid.
De rekenkamer maakt alle informatie (met uitzondering van strikt persoonlijke) nu openbaar zodat ook de pers erover beschikt. Die kan, wanneer de raad onvoldoende in actie komt, de informatie gebruiken en zonodig met de wob in de hand uitzoeken hoe een en ander in elkaar zit."
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.