ASZ geeft niet méér geld uit aan promotie, maar minder

12 augustus 2010

DORDRECHT - Het Albert Schweitzer ziekenhuis voelt zich door de Tweede-Kamerfractie van de SP ten onrechte aangesproken op zijn sponsorcontract met voetbalvereniging BVV Barendrecht. De SP voert naar de mening van het Albert Schweitzer ziekenhuis geen duidelijke discussie, door bij minister Klink en de Nederlandse Zorgautoriteit sponsoractiviteiten door zorginstellingen aan de kaak te stellen. De SP strijdt hiermee immers impliciet tegen het gehele fenomeen ‘marktwerking in de zorg’, maar voor ziekenhuizen is deze marktwerking een voldongen feit.
 
Het Albert Schweitzer ziekenhuis wijst er nadrukkelijk op dat zijn budget voor promotionele activiteiten het afgelopen jaar is gedaald. Er wordt geen extra geld uitgegeven aan sponsoring. Het ziekenhuis zoekt bewust naar nieuwe, creatieve en misschien aanzienlijk effectievere wegen om patiënten te bereiken dan via de traditionele advertenties en brochures.

De kosten van het contract, circa 10.000 euro per jaar met een looptijd van twee jaar, komen uit het reguliere budget voor marketing en promotie. Sinds de keuzevrijheid voor de patiënt een feit is, heeft elk ziekenhuis een dergelijk budget. De noodzaak tot het actief werven van patiënten is een gevolg van het door de overheid zelf bedachte systeem van marktwerking en concurrentie.

Voor het Albert Schweitzer ziekenhuis is de sponsoring van BVV Barendrecht een kleinschalig experiment aan de rand van zijn reguliere verzorgingsgebied. Voor inwoners van Barendrecht en het naastgelegen Ridderkerk, is de locatie Zwijndrecht van het Albert Schweitzer ziekenhuis immers een gelijkwaardig alternatief voor de Rotterdamse ziekenhuizen. Wanneer de sponsoractiviteiten een toename van het aantal patiënten uit Barendrecht tot gevolg zouden hebben, zal achteraf blijken dat het geld verstandig besteed en ‘terugverdiend’ is. Zo niet, dan eindigt het experiment. 

Het Albert Schweitzer ziekenhuis heeft dit jaar aanzienlijk bezuinigd op advertentie-uitingen in onder meer weekbladen. Een deel van die bezuiniging wordt uitgegeven aan de sponsoring. De afdeling Communicatie van het Albert Schweitzer ziekenhuis is zich zeer bewust van het feit dat zij werkt met publieke gelden en doet haar uiterste best om daarmee zo verantwoord mogelijke keuzes te maken.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.