Gemeente stimuleert Ramadan Festival

18 augustus 2010

DORDRECHT -Vrijdag 27 augustus gaat het vierde Ramadan Festival Dordrecht van start met als thema ‘Verbinden’; verbinden van mensen en van religies. Dit jaar spelen ook andere religies een rol en zijn er bijzondere samenwerkingsrelaties aan elkaar verbonden.

Op vrijdag 27 augustus opent wethouder H.P.A. Wagemakers het festival in de Koloriet, aanvang 19.30 uur. Ramadan in het dagelijks leven staat bij de opening centraal. Dit wordt op een leuke manier via film in beeld gebracht door Tom Heil, een leerling van DAVE (onderwijsleer-bedrijf Da Vinci College). De film vertelt onder meer het verhaal wat de Ramadan is en er volgen enkele portretten over hoe mensen de Ramadan beleven. Daarna is er gelegenheid voor de aanwezigen om nader te kennismaken en deel te nemen aan de iftar. Dit is de gezamenlijke avondmaaltijd, waarmee het vasten dagelijks wordt onderbroken.

Bijzondere samenwerking
Dit jaar zijn er bijzondere samenwerkingsrelaties aan elkaar verbonden, zoals de Vadergroepen met de Politie Zuid-Holland Zuid, de Ayasofya Moskee met DWO Staart en de Marokkaanse Vadergroep met Stichting De Buit enwacht. Natuurlijk biedt het festival volop gelegenheid om elkaar te ontmoeten. Wellicht ontstaan er door de ontmoetingen en door meer van elkaar te weten ook ‘verbindingen’.

Vele activiteiten
Het festival biedt heel diverse activiteiten. De tentoonstelling ‘Mijn Dordrecht’ in de bibliotheek. De Meedoedag van het Da Vinci College waarop leerlingen en medewerkers gaan met elkaar in gesprek gaan over het onderwerp ‘Jouw school – mijn school’. De Buitenwacht organiseert samen met de Marokkaanse Vadergroep een dialoog met het onderwerp ‘Mededogen of meedogenloos?’ Tijdens de bijeenkomst in de Selimiye Moskee wordt over ‘duurzaamheid’ gesproken. De meeste activiteiten worden afgesloten met een iftar-maaltijd. Kijk voor alle activiteiten en aanmelden op: www.ramadanfestivaldordrecht.nl.

Afsluiting: Ramadan en Reformatie
Dinsdag 7 september is de bijzondere afsluiting in de Grote Kerk met een debat over verrassende verbanden tussen joden, christenen en moslims. De Grote Kerk is symbool voor de Reformatie; een hervormingsbeweging die fundamenteel was voor het ‘calvinistische’ Holland. Sprekers zijn: rabbijn Awraham Soetendorp, dr. Umar Ryad en dr. Gerrit Jan van der Kolm. Tijdens de iftar is er een uniek muzikaal optreden: Schola Cantorum Dordrecht werkt samen met de muzikanten van de Stichting voor Kunstzinnige Vorming Rotterdam en een soefi o.l.v. Naim Avci.

Organisatie
De organisatie en coördinatie zijn dit jaar in handen van een werkgroep met vertegenwoordigers van Da Vinci College, Bibliotheek A tot Z, Turkse Ondernemersvereniging Drechtsteden, Marokkaanse Jongeren Vereniging, CMO Stimulans, Dordtse WelzijnsOrganisatie, Platform Turkse Dordtenaren en theoloog Gerrit Jan van de Kolm.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.