Politie zoekt eigenaars gestolen goederen

26 augustus 2010

DORDRECHT - De politie in Dordrecht is op zoek naar de rechtmatige eigenaars van een aantal in beslaggenomen goederen die van diefstal afkomstig zijn. Het gaat om onder meer mobiele telefoons, navigatie-apparatuur en toebehoren. De goederen werden aangetroffen in een onderzoek dat werd gestart na de aanhouding van een 19-jarige man uit Dordrecht op 4 augustus jl.

Uit het onderzoek dat volgde, kwam een aantal goederen naar voren waarvan een deel al aan de rechtmatige eigenaars is teruggegeven. Van een aantal goederen zijn de rechtmatige eigenaars (nog) niet bekend. Het gaat om goederen die de afgelopen weken/maanden hoogst-waarschijnlijk uit auto’s zijn gestolen die in de Dordtse wijken Stadspolders en Dubbeldam geparkeerd stonden. In deze periode werd in deze wijken vaker dan gemiddeld uit auto’s gestolen.

De in beslaggenomen goederen zijn te zien op c.q. op www.politie.nl/zuid-holland-zuid/nieuws/100826politiezoekteigenaarsgestolengoederen.asp Wie zijn rechtmatige eigendom ertussen ziet staan, kan bellen naar 0900-8844 (lokaal tarief) onder vermelding van de onderzoeksnaam: “Stad”. Vervolgens wordt men dan naar de juiste afdeling doorverbonden. Mailen kan ook naar:
d1-recherche.afdeling@zuid-holland.politie.nl

Preventie
De politie heeft niet alleen capaciteit ingegezet op het opsporen van de dader, maar zocht ook de samenwerking met de afdeling Toezicht van de Gemeente Dordrecht. Medewerkers van deze afdeling zijn in juli en augustus regelmatig de stad in gegaan om zogenaamde ‘niets erin, niet eruit-acties’ te houden. Daarbij werden auto’s gecontroleerd op het in het zicht liggen van mogelijke buit.

In ongeveer een derde van alle gecontroleerde auto’s bleken waardevolle goederen zichtbaar de grijp te liggen, onder meer: navigatieapparatuur, laptops, (frontjes van) radio’s, handtassen, dure zonnebrillen en portemonnees. Elke gecontroleerde auto kreeg een ‘Niets-erin, niets-eruit’-kaart onder de ruitenwissers gestopt. Deze preventieve acties van de medewerkers van de afdeling Toezicht konden in het algemeen op grote waardering van het publiek rekenen. Ook werden zogenaamde stoepborden ingezet met tips om diefstal uit auto’s te voorkomen.

Tips
De beste auto-inbraak is de niet gepleegde auto-inbraak. Enkele tips om auto-inbraak te voorkomen:
- Doe uw auto altijd op slot: de ramen, het open dak, de portieren en het kofferdeksel. Ook als u even weg bent om iets af te geven, te betalen bij de benzinepomp of als u iemand van de trein haalt.
- Laat waardevolle spullen nooit in uw auto achter. Ook geen boodschappen of kleding, dit trekt aandacht. Al zijn de spullen misschien niet veel waard, alleen al een ingeslagen ruit is vervelend en kost geld.
- Neem altijd uw radio en uw navigatiesysteem mee uit de auto. Dat geldt ook voor lege navigatiehouders en losse kabels. Wis ook eventuele sporen van zuignapjes.
- Verwijder altijd uw voorgeprogrammeerde huisadres (via de knop Thuis of Naar Huis) uit uw autonavigatiesysteem.
- Laat zien dat er niets waardevols in uw auto ligt. Zet bijvoorbeeld uw dashboardkastje open.
- Bevestig de kentekenplaten met zgn popnagels of zgn ééntoerschroeven.
- Parkeer zo mogelijk op bewaakte en/of goed verlichte plaatsen.
- Doe tijdens het rijden de achterportieren en die van de passagiers op slot. Als u voor het stoplicht staat, kan een dief de spullen makkelijk pakken. Leg uw tas uit het zicht.
- Noteer het merk, typenummer en serienummer van de autoradio en het navigatie-
systeem. Dan kunt u na diefstal een goede omschrijving van uw eigendommen geven als u aangifte doet bij de politie.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.