Mening over onderzoek naar belangenverstrengeling in Dordrecht

29 augustus 2010

DORDRECHT - De onafhankelijke rekenkamer van Dordrecht probeert maximaal inzichtelijk te maken welke banden gemeentebestuurders met organisaties hebben. Hoever gaat dat onderzoek om het openbaar bestuur doorzichtig te maken. Wanneer is er sprake van privacy en wanneer hoort openheid bij het algemeen belang en een integer besturen?

Oud-raadslid Diny Koppens geeft haar mening op haar webste:

,,In Dordt Centraal laat de nestor van de gemeenteraad Jan Willem van Dongen van D66 zich uit over de stellingname van de gemeenteraad inzake het onderzoek van de Rekenkamer naar de mogelijke belangenverstrengeling bij raadsleden en bestuurders.

Als ik het onderzoeksresultaat lees tot nu toe (want de Rekenkamer is nog niet klaar), dan constateer ik niet dat de directeur van de Rekenkamer ook maar iemand beschuldigt van belangenverstrengeling. Het enige wat hij duidelijk en inzichtelijk heeft gemaakt zijn de netwerken die de bestuurders en raadsleden hebben, en welke organisaties daar in hangen. Het zijn letterlijk bomen met vertakkingen, zo laat het schema ook zien, en wat zijn bevinding daaruit is is dat een aantal raadsleden en bestuurders dusdanig verweven belangen en vertakkingen hebben die in elkaar haken, dat ze het risico lopen op imagoschade.

Dat wil zeggen: dat hier de schijn van belangenverstrengeling zich voordoet, en dat daarom in de raad besproken dient te worden hoe om te gaan met deze situaties en met betrokkenen  in de raad en bestuur, om zo alle schijn tegen te kunnen spreken en duidelijkheid te brengen dat er geen sprake is van belangenverstrengeling. Integriteit en transparantie. Betrouwbaarheid van het stadsbestuur. De kloof tussen burger en politiek slechten. Dat zou de taak moeten zijn van elke volksvertegenwoordiger.

Geen openheid geven over gegevens van familieleden van bestuurders onder het mom van de privacy is zeker te respecteren, alleen moeten we dan wel beseffen dat we kilo’s boter op het hoofd hebben als je realiseert dat de binnenlandse veiligheidsdienst jaarlijks duizenden malen meer telefoongesprekken van Nederlanders aftapt dan in de hele Verenigde Staten, en dat ongevraagd en willekeurig, en vooral: zonder toestemming. Je vrienden en familie begunstigen omdat je in de positie verkeert om dat te doen kan natuurlijk niet. Maar als het niet gebeurt in Dordrecht dan zal een onderzoek dat uitwijzen.

Dus: waar is men bang voor?”

(Diny Koppens is columniste van RTV Dordrecht. Ze kwam in 2006 in de gemeenteraad voor Beter voor Dordt. In 2009 verliet zij deze partij en werd lid van de fractie van GroenLinks. in 2010 stond zij op de kandidatenlijst voor de raadsverkiezingen, maar niet verkiesbaar. Volgens gegevens op de website vanGroenLinks draait zij niet meer in de fractie van GL en heeft zij er ook niet voor gekozen om commissielid te worden in het gemeentebestuur).

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.