Dordrecht krijgt na acht jaar een echte oppositie terug in duaal systeem in de gemeenteraad

12 september 2010

 DORDRECHT – Een politiek historisch moment:     De politieke verhoudingen in Dordrecht krijgen een andere dimensie nu zestien raadsleden van de oppositie een front hebben gevormd, Zij presenteerden zich vorige week en lijken in tegenstelling te staan tegenover de 23 raadsleden van Beter voor Dordt, VVD en CDA, die samen het college van burgemeester en wethouders dragen.

Dat is volgens de politieke verhoudingen die in maart ontstonden na de gemeenteraadsverkiezingen.

In beginsel is er vanaf 2002 in Dordrecht een systeem dat het college van b. en w. los staat van de gemeenteraad. Wethouders zijn dus geen raadsleden meer en zitten soms ook niet meer bij het fractieberaad van de eigen partij.

Het duaal systeem dus .

Nu komt er in een duaal systeem in Dordrecht een tweede duaal systeem..  De scheiding van macht en tegenmacht en controle krijgt een Dordtse uitstraling. 

De oppositie zegt dat het dagelijks bestuur van de stad de argumenten niet hoort. De vraag is nu actueel:

gaat in nu in het debat in het stadhuis uiteindelijk om de kracht van de argumenten of stemmen 23 raadsleden standaard voor of tegen met zestien raadsleden in een (nieuwe) eigen rol.

De oppositie deelde in elk geval op voorhand mee namens zestien gemeenteraadsleden uit de raad van 39:

De oppositie in de  raad presenteerde het verhaal op de volgende wijze:

Donderdag 9 september 2010 vanaf 17.00 uur vond er de persconferentie plaats in de PvdA fractiekamer met de Dordtse pers en gezamenlijke oppositiepartijen over het waarom en de grote lijnen van de Alternatieve Begroting 2011. Eind september ligt er het concept Alternatieve Begroting, waarna de gesprekken met de stad gaan starten. Op woensdag 6 oktober is er een bijeenkomst met organisaties en ondernemers in onze stad en op vrijdag 8 oktober met de inwoners. Bij de begrotingsbehandeling op 9 en 10 november a.s. proberen we de voorstellen aan een meerderheid in de raad te helpen d.m.v. debat, overleg en onderhandeling.

PvdA, GroenLinks, ChristenUnie/SGP, D66 en VSP hebben de handen in elkaar geslagen om met elkaar een Alternatieve Begroting samen te stellen waar de stad zich over kan uitspreken. Op de kritiek die er geuit is op het Politiek Akkoord van het college is geen reactie gekomen vanuit het college. Via een Alternatieve Begroting willen de oppositiepartijen hun visie geven op de stad en duidelijk aangeven wat zij belangrijk vinden. 2 Gemeenteambtenaren ondersteunen de oppositiepartijen met het opstellen van vooral de financiële informatie. De Alternatieve Begroting is een volwaardige begroting met een gedegen financiële onderbouwing en is absoluut niet alleen maar een wensenlijstje om alleen maar de aandacht te trekken.

Wat wilen we met Dordrecht:

- Goed omgaan met verschillen: combinatie van de menselijke maat en verniewing; historische binnenstad en vernieuwende architectuur; meer dan 100 verschillende nationaliteiten; oud en jong; talloze geloven die al eeuwen hier hun plek vinden

- Visie op de stad: Sterke mensen, sterke wijken, sterke stad

- Onze mentaliteit: Optimisme, Zorgen en vooruitkijken, Ontmoeten en vernieuwen, Verantwoordelijkheid delen

Investeren in: Leerwerkbedrijven vMBO

Beschermen: Langdurigheidstoeslag verruimen, Schuldhulpverlening verbeteren

Activeren: Drechtpas voor iedereen, Effectievere inzet reïntegratie, Tegenprestatie voor uitkering, Meer zelfsturing (persoonlijke reïntegratiebudgetten), Meer steun startende en doorstandende ondernemers

Sterke wijken:

Sociale programma's in "Investeringswijken" (Staart, Vogelbuurt, Oudste deel Stadspolders); Handhaving en extra voorzieningen bij aanpak overlast verslaafde dak- en thuislozen; Leefbaarheidsconvenant met overheid, burgers en maatschappelijke organisaties; Uitbreiding wijkbudgetten (bewoners meer directe zeggenschap geven over hun woonomgeving); Kansenzones;

Sterke stad:

Culturele voorzieningen zijn goud voor de (economische) aantrekkelijkheid van de stad; DiEP in Hofkwartier doorzetten en Statenschool naar uitstekende lokatie Vest; University College; Stadswerven reanimeren en direct o

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.