Weer in Dordrecht zaterdag op de hand van succesvol Dordt monumenteel

12 september 2010

DORDRECHT -Een mudvolle Kunstkerk aan de Museumstraat voor het concert van Rita Reys, lady of the jazz. Stoelen te kort in de Luthersekerk om de lezing van kunstkenner en professor Henk van Os te volgen. Een drukke en gezellige, auto-vrije Voorstraat-Noord.

Allemaal successen op zaterdag 12 december tijdens Dordt Monumenteel 2010. Het weer was de belangrijkste bondgenoot. De terrassen zaten weer vol en het concert van Jubal was dus dubbel aangenaam om in de avonduren in het Dordrecht-voetbalstation te kunnen horen.  Toen was het nog pakweg negentien graden en echt een mooie nazomerse dag.

De historische markt in de Grote Kerk, was na de try-out in de Wilhelminakerk, zeker een waardevolle uitbreiding op het programma. Alleen de keur aan organisten die de eer hadden tien minuten op het orgel van de Grote kerk te kunnen spelen, overstemmend soms de mondelinge informatieoverdracht.  De organisten waardeerden het zeer om zo een prachtog orgel in zo'n gewijde ruimte te laten klinken. Een formule die zeker een vervolg verdient.

De belangstelling voor de Grote Kerk, als beeldbepalend monument in de stad, was weer groot. Ook de toren trok sporieve mensen die vanaf zeventig meter hoogte van Dordrecht wilden gen ieten.

Het weer hielp ook om wandelend en fietsend van de stad te genieten of om gratis de musea te bezoeken. Ook het museum 40-45 aan de Nieuwe Haven, dat volgend jaar het 25-jarig bestaan viert en herdenkt, kreeg weer honderden mensen over de vloer. Daarom werd maar weer bewijzen dat de geschiedenis de toekomst heeft.

De Voorstraat-Noord hoort ook tot de top van Dordt Monumenteel. Autovrij wandelen door een historische omgeving met muziek, kiunst, optredens en lekkere hapjes was weer top genieten. Eén keer per jaar heeft zo de kunststraat een geheel andere uitstraling vanaf het Steegoversloot tot haast bij het water van de Merwede. Het smaakt soms naar meer autovrije dagen in de oude stade om de mensen op straat te krijgen om elkaar te ontmoeten, te genieten en te luisteren. Ook dat is Dordt Monumenteel meer heel veel erfgoed als historische kracht voor de toekomst.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.