Lunchschaken in Dordrecht blijft een traditie

16 september 2010

DORDRECHT - Een vorm van schaken overdag met een geschiedenis van meer dan twintig jaar is weer in Dordrecht begonnen. Het is het lunchschaken elke woensdag vanaf pl. 12.30 in poffertjessalon Visser aan de Groenmarkt nabij het Scheffersplein. Wie op tijd in de horecazaak is, kan een partij meespelen.

In de tweede ronde waren er zelfs vijf partijen. Volgens de organisatie, met als wedstrijdleiding Johan Went en Arno  Slagboom, is daarmee de traditie zeker levensvatbaar.

In de loop van de tijd zijn de namen wel deels veranderd. Feit blijft dat de Willige Dame telkens materiaal beschikbaar stelt om in een bijzondere sfeer te spelen.

In sommige tijden stonden er wel meer dan twintig namen op de deelnemerslijst. De deelnemer, die er wekelijks de meeste afstand voor aflegt, is Peter Vis van de jubilerende club Sliedrecht. Hij heeft een eigen stoel en een eigen plek in de poffertjessalon. Peter was ook enige tijd de drijvende kracht achter schaken in het Dordtse centrum de Buitenwacht in Krispijn. Die activiteit heeft even een rustpauze, alhoewel ook de Buitenwacht weer ruimte wil geven aan het schaken.

In elk geval het lunchschaken mag zich, net als schaakclub de Klockelaer in de wijk Crabbehof, beschouwen als een constante vorm van schaken overdag. Broodschaak noemde vroeger zelfs een bakker de competitie tussen de middag.

Poffertjessalon Visser oogt ook wel als een huiskamer waarin schaken een logisch tijdverdrijf is geworden. Visser heeft ook het geluk enkele deuren naast lunchroom den Witten Haen te zitten. Als in de herfstvakantie veel mensen, ook volgens traditie, poffertjes komen eten volgens oud-recept, wordt altijd het overdagtoernooi gehouden.

De competitie duurt nog ergens tot in de maand december en er kan tot die tijd heel veel worden geschaakt in de regio Drechtstreek!

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.