Interview wethouder Wagenmakers over Duurzaamheid

13 september 2010
Interview wethouder Wagenmakers over Duurzaamheid

DORDRECHT - Duurzaamheid is een speerpunt van het nieuwe college in Dordrecht. Een mooie aanleiding om eens wat vragen voor te leggen aan Harry Wagemakers, de Dordtse wethouder voor duurzaamheid.

Duurzaamheid staat centraal in het coalitieakkoord van het nieuwe college. Waarom?
“Aandacht voor duurzaamheid is heel belangrijk. De afgelopen periode is al veel gedaan en er zijn ook heel veel plannen, maar het is nog onvoldoende. Het is hard nodig om het verbruik van grondstoffen en energie terug te dringen en meer aandacht te krijgen voor een duurzame omgeving.”

Een duurzame omgeving?
“De ruimte op het eiland van Dordrecht is beperkt. Je moet er dus zorgvuldig mee omgaan. Bij alles wat we doen moeten we ons afvragen of het de juiste actie is; als we de ruimte voor de ene functie gebruiken, kan het niet tegelijkertijd voor een andere gebruikt worden. Dat vraagt om duurzame afwegingen en keuzes, voor nu en voor de toekomst. Duurzaamheid raakt eigenlijk alle portefeuilles, van ontwikkeling tot beheer.”

Bij duurzaamheid spreekt men vaak van People, Planet, Profit. Hoe ziet u de concrete toepassing hiervan?
“Voor een duurzame toekomst moet je rekening houden met deze 3 P’s. Werken aan duurzaamheid doe je voor de mensen (people), voor natuur en milieu (planet) en omdat het economisch rendabel (profit) is. Het gaat om nieuwe technieken ontwikkelen en toepassen, om organiseren en stimuleren van ideeën en het samenbrengen van partners. En niet te vergeten ons eigen gedrag.”

Kunt u een voorbeeld noemen?
“Denk aan energie. We bekijken of het mogelijk is dat Dordrecht haar eigen energie opwekt. Afvalverwerker HVC zal daar een grote rol bij vervullen. Technisch is het bijvoorbeeld mogelijk om de restwarmte van de verbrandingscentrale van HVC te gebruiken voor verwarming van woningen en bedrijven. De komende maanden gaan we onderzoeken of wat technisch mogelijk is, ook te organiseren en rendabel te maken is: People, Planet en Profit. Valt deze studie positief uit, dan gaan we dat in Dordrecht realiseren. Maar ook energie uit wind, zon en biomassa bieden goede mogelijkheden. Dat vraagt dus om de nodige afwegingen.”

Dat klinkt enthousiast en ambitieus.
“We gaan vanuit Dordrecht natuurlijk niet de wereld veranderen, maar de komende jaren willen we echt verschil gaan maken. Een ander voorbeeld is de openbare verlichting. De techniek maakt nieuwe, veel zuinigere verlichting mogelijk. We kijken daarbij naar investeringen en de terugverdientijd. Is het financieel haalbaar? Dan gaan we ermee aan de slag. Het is namelijk niet zo dat er voor duurzaamheid meer geld vrijkomt. Hoewel de kost voor de baat uit gaat, is het de bedoeling dat we meer gaan doen met minder geld. Eventueel een paar nieuwe dingen, maar dan moeten er bestaande plannen voor wijken. De komende tijd brengen we alle informatie bij elkaar, zodat we goede besluiten kunnen nemen. Dat kan ook betekenen dat we keihard zeggen dat we iets niet doen. Maar we laten het in ieder geval niet open; met symboolpolitiek komen we niet verder.”

Wat verwacht u van de inwoners en ondernemers?
“De centrale vraag is hoe je mensen zover krijgt dat ze duurzaam gedrag vertonen. Dan moeten ze er profijt van hebben. Niet altijd profijt in geld, maar in brede zin van het woord. Weizigt NMC gaat een prominente rol spelen om dit zichtbaar te maken, samen met bijvoorbeeld de Duurzaamheidsfabriek op het Leerpark en de Nieuwe Dordtse Biesbosch. Het moet een samenhangend geheel worden. Daarbij moeten we samenwerken met andere partners, zoals inwoners, bedrijven, ondernemers en instellingen. De gemeente wil initiatieven uit de samenleving stimuleren, ondersteunen en aanjagen. Want alleen door samen te werken maken we Dordrecht duurzamer.”

(Wethouder Wagenmakers is op woensdag 29 september één van de sprekers op het eerste duurzaamheidscafe in natuurcentrum Weizigt, wat georganiseerd wordt door het platform duurzaamheid). Voor meer informatie: www.dordtduurzaam.nl

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.