Schakers debuteren in tooekomstige Gijs van Aardennezaal

04 oktober 2010

DORDRECHT – Het negende Den Witten Haen-schaaktoernooi in Dordrecht kan op woensdag 20 oktober (overdag) meer liefhebbers een mooie schaakplek geven. Het toernooi debuteert  in de voormalige vergaderzaal van de Kamer van Koophandel  in het monumentale pand van Philadelphia-zorg aan de Groenmarkt 19b.

Deze ruimte staat officieus al bekend onder de naam Gijs van Aardennezaal.  Hij was de laatste vicepremier en minister van Dordtse bodem. De officiële openingsplechtigheid vindt pas begin 2011 plaats.  Vooruit lopend daarop staat de naam Gijs van Aardenne al op de deur,  alhoewel de inrichting nog moet worden aangepast aan die nieuwe status om de onthulling mogelijk te maken.

De (schaak) zaal is een monument en valt onder monumentenzorg. Die status past bij een denksport met een historie van meer dan duizend jaar. Het denken in mogelijkheden op een schaakbord  past bij het denken in mogelijkheden, dat bij lunchroom den Witten Haen en Philadelphia-zorg wordt gedaan voor mensen met een beperking.

De grotere zaal komt  voor de schakers op een goed moment beschikbaar. Schaken in de avonduren en overdag zit in de regio weer in de lift.

De vier organiserende schaakverenigingen - Dordrecht (Gert Zwartjes), de Willige Dame (Hans Berrevoets), Zwijndrecht (Kees van ’t Hoff) en Sliedrecht (Mark van Hulst) - werken samen in een regiocommissie aan een beter schaakklimaat.

Na het  den Witten Haentoernooi volgt al op zaterdag 27 november ook in de Gijs van Aardennezaal het derde  Buddingh’schaaktoernooi.  Bij schaakclub Dordrecht staat op dinsdag 28 december het vijfde Pank Hoogendoorntoernooi op het programma met ook de vijfde uitreiking van de Henk van Alphen erebokaal.

De samenwerkende clubs besteden tevens aandacht aan het schaakfestival dat schaakclub Sliedrecht op zaterdag 13 november organiseert om het 75-jarig jubileum van de club groots te vieren. Een bestuurslid van die vereniging zal het negende den Witten Haen-schaaktoernooi 20 oktober om tien uur openen. 

Samenwerking loont vinden de schaakclubs.

Woordvoerder Hans Berrevoets: ,,We hebben allemaal  passie voor dezelfde denksport. Natuurlijk heeft elke club heeft een eigen sfeer, een eigen geschiedenis en eigen identiteit. Bij elke vereniging telt het schaakbord natuurlijk wel bij het begin 32 stukken en wordt gespeeld op 64 velden. Kortom: overeenkomsten en mogelijkheden genoeg voor eenheid in verscheidenheid en om zo samen aantrekkelijk over te komen en liefhebbers enthousiast te maken voor een schaakvereniging.”

Aanmelding voor het overdagtoernooi op woensdag 20 oktober en de andere evenementen via Kees van ’t Hoff: 078-6141418 of per mail: c.d.vanthoff@upcmail.nl

Achtergrondinformatie over de activiteiten op de regionale (schaak) nieuwssite: www.tomsschaakboeken.nl

Tom van Bokhoven is de webmaster van www.Tomsschaakboeken.nl

Hij verzorgt ook de website voor de Wilige Dame en voor de schakers van de Klockelaer.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.