Stelling voor debat: ,,De historie van Dordrecht is een zaak van de Dordtenaren

15 februari 2010

DORDRECHT - De voorzitter van de Stichting Historisch Platform, drs. Elisabeth van Heiningen, vindt de historie van Dordrecht een zaak van de Dordtenaren. Ze heeft de overtuiging dat die situatie in de stad niet bestaat. De architectuur historicus heeft de stellingen, die zij op donderdag 25 februari inneemt in een historisch debat in de Wilhelminakerk al op papier gezet.

De lijsttrekkers van PvdA, VVD, Beter voor Dordt, CDA, Christenunie/SGP, GroenLinks, D66 en Verenigde Senioren Partij kunnen zich op de thema's communicatie en cultureel erfgoed voorbereiden.

De bijdragen van Elisabeth van Heiningen:

Thema 1 (Drs. Elisabeth van Heiningen)
De historie van de Stad Dordrecht is een zaak van de Dordtenaren.
Dordtse burgers bouwden in vele eeuwen deze stad, die ooit landelijk van de allergrootste economische betekenis was. En dat was niet in 1572, want dat lijkt het enige jaartal dat het stadskantoor nog wil kennen!
Onze monumenten zijn de getuigen van dat verleden, zoals u weet.
De zeggenschap over belangrijke monumenten die nu in het bezit zijn van de stad, zoals het Hof, behoort niet uitsluitend toe aan een klein clubje deskundigen, niet aan de politiek van de dag of de schimmige macht van anonieme ambtenaren die al aantoonbare schade hebben veroorzaakt en al helemaal niet aan projectontwikkelaars, waarvan de meeste- een enkeling uitgezonderd- slechts één doel kennen; winst maken, veelal ten koste van de historische stad!
Dordtse monumenten behoren aan de Dordtse burgerij, die dus op allerlei manieren betrokken zou moeten worden bij het beleid en de uitvoering daarvan. Minister Plasterk heeft in zijn Beleidsbrief Modernisering Monumentenwet de voorzet gegeven: betrek de burger bij zijn erfgoed.
Hoe gaat u dat regelen?
Thema 2: (Drs. Elisabeth van Heiningen)
Wat gesloopt is blijft gesloopt.
Een nieuw postkantoor-trauma moet vermeden worden, ze heet het in politiek Dordrecht. Destijds werd de sloop, tegen de zin van de bevolking in, doorgeduwd omdat het voor een klein clubje machthebbers noodzakelijk leek. Nu denken we daar allemaal anders over.
De Dordtse historische bebouwing vormt onze identiteit en is daarnaast een gouden trekpleister in economisch opzicht, zoals recente rapporten hebben bewezen. De instandhouding van erfgoedgebieden is geen last, het is lonend voor de stad! Maar daar lijkt nog lang niet iedereen in Dordt van op de hoogte zijn.
Nog bijna dagelijks wordt er geknaagd aan onze identiteit door historisch erfgoed te vervangen door anonieme grootschalige nieuwbouw.
Neem de Wolwevershaven, een historische toplocatie waar slechts historische schepen mogen afmeren. De omringende bebouwing daarentegen, vertoont nu al het beeld van de ooit stralende glimlach van de Dordtse stedenmaagd die tegen haar zin steeds meer gouden kunsttanden kreeg geïmplanteerd.
Wethouder Lagendijk vraagt zich regelmatig af: Hoe stoppen we de verzuring, de onvrede van de Dordtse bevolking? Ik denk: door niet te zwichten voor economisch gewin van een enkeling, maar ons erfgoed actief te beschermen en onze identiteit niet verder aan te tasten. Geen openluchtmuseum, maar een bloeiende historische binnenstad die tot in lengte van jaren steeds meer toeristen zal kunnen trekken- als er tenminste voldoende te zien blijft.
Wij verwachten van de gemeenteraad dat ze hierin het voortouw neemt!
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.