Gemeente gaat vaker plastic afval inzamelen

08 oktober 2010

DORDRECHT -  Inzameling van plastic afval in Dordrecht is succesvol. Daarom wil de gemeente vanaf 1 januari 2011 vaker plastic afval gaan inzamelen. Op dit moment haalt Netwerk in opdracht van de gemeente eens per vier weken het plastic afval op, vanaf 2011 gaat die frequentie omhoog naar tweewekelijks.

Na de start van het inzamelen van plastic verpakkingsafval in december 2009 kwam vanuit diverse plekken in de stad al snel het verzoek om vaker in te zamelen. Eén keer in de vier weken is voor veel mensen te weinig, vooral omdat het aantal zakken met plastic afval flink kan oplopen.

Goede start
De eerste resultaten lieten zien dat Dordtenaren meer plastic afval scheiden dan op basis van ervaringen in andere gemeenten werd verwacht. In maart van dit jaar startte de gemeente daarom een proef waarbij het plastic afval in de Staart en Oudelandshoek tweewekelijks werd opgehaald. Dat levert 30% meer gescheiden plastic op. Met die toename kan de tweewekelijkse inzameling zonder meerkosten worden ingevoerd. Dat komt omdat de gemeente per ton ingezameld plastic een vergoeding krijgt van de verenigde verpakkingproducenten.

Wethouder H.P .A Wagemakers (Afval): “De inzameling van plastic afval in Dordrecht gaat erg goed. De stad heeft met het grote aanbod een duidelijk signaal afgegeven dat we vaker moeten inzamelen. Elke twee weken inzamelen is een veel betere service. Als iedereen mee doet levert dat meer gescheiden plastic op. Dat plastic wordt niet met het restafval mee verbrand, maar wordt hergebruikt. Dus een betere service, beter voor het milieu en niet duurder.”

De gemeente verwacht dat de verhoging van de inzamelfrequentie kosteloos kan verlopen. De inzameling van plastic verpakkingen is vanuit het Rijk verplicht gesteld. Het verpakkende bedrijfsleven, verenigd in Nedvang, betaalt gemeenten hiervoor een vergoeding van € 475 per ton. Op basis van het eerste halfjaar wordt in Dordrecht negen kilogram plastic per huishouden per jaar opgehaald, waarbij de cijfers een stijgende lijn laten zien. Op basis van de tweewekelijkse inzameling moet in Dordrecht iets meer dan twaalf kilogram per huishouden worden opgehaald om kostenneutraal te zijn.

Meer informatie
Wie meer wil weten over de inzameling van plastic of over wat er vervolgens met dit plastic afval gebeurt kan terecht op www.plasticheroes.nl.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.