Burgemeester Arno Brok opent 30 oktober Aart Alblas-expositie in Dordrecht

23 oktober 2010

DORDRECHT – Burgemeester van Dordrecht, Arno Brok, opent zaterdag 30 oktober in het museum 1940-1945 aan de Nieuwe Haven 26-27 een expositie rond de meest gedecoreerde Dordtse oorlogsheld, geheim agent Aart Alblas (1918-1944).  Een aantal naaste familieleden van Aart Alblas, waaronder de enige nog levende zus, is daarbij aanwezig. 

De stichting Peter Tazelaar vindt dat de expositie op het juiste moment komt om Aart Alblas een duidelijke plek in de geschiedenis te geven. Daarom werkt ook historicus Victor Laurentius aan de opening mee. Ook gaat een documentaire in première.

Het museum 1940-1945 laat bij monde van voorzitter Theo Berendsen weten bewust voor de opening van de expositie op zaterdag 30 oktober te hebben gekozen. Elders in Nederland gaat die dag de musical ,,Soldaat van Oranje” in première. Daarin staat Erik Hazelhoff Roelfzema centraal.

Aart Alblas begeleidde via zijn zender de geheime landingsacties op de Nederlandse kust van deze Soldaat van Oranje met als zijn rechterhand Peter Tazelaar. De Dordtenaar deed in één jaar tijd in bezet Nederland nog veel meer geheim werk, ook als marconist van de Paroolgroep, voordat hij werd opgepakt en uiteindelijk werd vermoord in concentratiekamp Mauthausen.

Gelet op de actualiteit draagt de expositie als naam: ,,Aart Alblas: marconist van Soldaat van Oranje”.   Onderdeel van het programma is de première van een langere documentaire (een productie van TV Rijnmond en TV West)  Verzetsman Jacques Batenburg vertelt daarin over Aart als zijn (school) vriend van de gereformeerde Bavinckschool, chr. HBS (Wijnstraat) en als lid  van de gereformeerde Wilhelminakerk.  In het najaar van 1941 werkte Batenburg in Den Haag direct samen met de geheime acties van Aart Alblas, totdat de Duitsers de zender hadden uitgepeild. Een kortere versie van de documentaire zal voor 30 oktober door de twee TV-zenders worden uitgezonden.

Historicus Victor Laurentius en journalist Hans Berrevoets geven 30 oktober een toelichting op de bijzondere betekenis van marineofficier Aart Alblas en mede-verzetsman en adjudant van Koningin Wilhelmina, Peter Tazelaar. Historicus Victor Laurentius vindt Peter Tazelaar, die in de film Soldaat van Oranje in de buurt werd gespeeld door rol Jeroen Krabbé, net als Aart Alblas een vergeten nationale held. 

Hij schreef de biografie De grote Peter Tazelaar. Daarin krijgt Aart Alblas een belangrijke historische plaats.  Victor Laurentius is bestuurslid van de stichting Peter Tazelaar. Dordtenaar Hans Berrevoets deed journalistiek onderzoek naar Aart Alblas en is voorzitter van het Dordtse Platform Stedelijke Herdenking. Na veel media aandacht voor de ,,vergeten” Aart Alblas werd in Dordrecht in 2005 een brug naar hem genoemd.

De voorzitter van het museum, Theo Berendsen,  vindt het historisch van groot belang dat juist op de dag van de première van de musical in Dordrecht mannen zoals Peter Tazelaar en Aart Alblas in de schijnwerper worden gezet.

De verloofde van Aart Alblas, Pum Hueting, heeft altijd gepleit voor een film over de Dordtse soldaat van Oranje. Ze vertelde kort voor haar overlijden in het Utrechtse Cothen nog over ontmoetingen - in januari 1942 – met leden van de groep Hazelhoff Roelfzemam waaronder Peter Tazelaar.

De familie van Aart Alblas is nauw betrokken bij het Dordtse museum. Alle onderscheidingen van Aart Alblas – waaronder de hoge militaire Willemsorde – zijn in langdurig bruikbaar beschikbaar gesteld. Voorzitter Theo Berendsen is daar nog steeds trots op: ,,Juist door alle aandacht voor de musical Soldaat van Oranje is het goed dat iedereen weet dat er in Dordrecht een historisch juist verhaal wordt verteld rond Aart Alblas en Peter Tazelaar.  Op de expositie is ook documentatie over Aart Alblas te zien, die de familie onlangs aan ons heeft geschonken.”

De expositie en de documentaire Aart Alblas: marconist van Soldaat van Oranje is tot 9 januari 2011 in het museum aan de Nieuwe Haven 26-27 te zien.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.