Kruising Spuiweg – Kilwijkstraat wordt rotonde

29 oktober 2010

DORDRECHT - De gemeente werkt aan de aanleg van een rotonde op de kruising Spuiweg – Kilwijkstraat (direct ten noorden van de Krispijntunnel). Het definitief ontwerp voor de rotonde is inmiddels gereed. Bij het ontwerp is nauw samengewerkt met partijen als de politie en de fietsersbond. Ook zijn suggesties van bewoners en winkeliers in het ontwerp meegenomen. Voor het instellen van een rotonde is een verkeersbesluit nodig. Dit besluit wordt begin november genomen en gepubliceerd in Gemeentenieuws. De aanleg van de rotonde start na de winterperiode eind februari 2011 en zal voor de zomerkermis gereed zijn.

De keuze voor een rotonde is volgens wethouder Ferdinand van den Oever (o.a. Verkeer en vervoer) vooral ingegeven vanuit verkeersveiligheid. “Van rotondes is bekend dat ze de verkeersveiligheid vergroten. Ook hier. De snelheid van het autoverkeer vanuit de Krispijntunnel wordt aanzienlijk geremd. Fietsers vanuit de Krispijntunnel kunnen daardoor veiliger het tweerichtingen fietspad op de Spuiweg bereiken. Verder zorgt de rotonde voor een vloeiender en vlottere verkeersafwikkeling.”

Het huidige kruispunt wordt gekenmerkt door asfalt en stenen en is sterk verouderd. Aanleg van een rotonde biedt de mogelijkheid voor een betere en fraaiere inrichting van de hele omgeving, inclusief de aansluitende wegen. De komst van de rotonde wordt aangrepen om meer ‘groen’ aan te brengen in de directe omgeving. In het midden van de rotonde komt een nieuwe boom. Onderzoek heeft uitgewezen dat de bestaande boom helaas niet verplaatst kan worden. De boom is in slechte conditie omdat de wortels zijn vergroeid met de verharding eromheen. Er wordt een zo groot mogelijke nieuwe boom teruggeplaatst. Ook voor de twee bomen langs het Kilwijkhof worden in de groenstrook langs de rotonde nieuwe bomen teruggeplaatst. Per saldo komen er op de kruising van de Spuiweg en Kilwijkstraat na aanleg van de rotonde meer bomen en groen terug.

Op dit moment werkt de gemeente de omleidingroutes die gaan gelden tijdens de werkzaamheden nader uit. Het doel is de verkeersoverlast tijdens de werkzaamheden zoveel mogelijk te beperken. Het werk wordt daarom in fases uitgevoerd. Tijdens iedere fase zal een bepaalde verkeersstroom afgesloten zijn. De gemeente streeft ernaar periodes van volledige afsluiting zoveel mogelijk te beperken.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.