Burgemeester Arno Brok opent Aart Alblas expositie

30 oktober 2010 door Paul Schrandt
Burgemeester Arno Brok opent Aart Alblas expositie

DORDRECHT - Burgemeester Arno Brok opende zaterdag – in aanwezigheid van zijn moeder - de expositie rond geheim agent Aart Alblas in het museum 40-45. Hij werd bij de plechtige handeling geholpen door de enig nog levende zus van Aart Alblas, Jos Stegeman – Alblas. Ze was zelf per auto uit haar woonplaats Driebergen gekomen.

Burgemeester Brok vindt het belangrijk dat het verhaal van de meest gedecoreerde Dordtenaar bekend blijft om de geschiedenis niet te vergeten. Hij signaleerde dat Aart Alblas niet zomaar iemand is, maar onderdeel uitmaakt van de vaderlandse geschiedenis. Hij maakte mede de acties van Soldaat van Oranje mogelijk.

De stichting Peter Tazelaar bij monde van voorzitter Victor Laurentius en Hans Berrevoets als voorzitter van het Platform Stedelijke Herdenking geven in een dialoog Aart Alblas en Tazelaar een duidelijke plek in de geschiedenis. (foto linksonder). Ze wezen erop dat een film een film is en dat de historische feiten rond Aart Alblas en Peter Tazelaar anders liggen dan het groot publiek denkt. In het boek over Peter Tazelaar wordt Aart Alblas voor zijn moed geprezen. Victor Laurentius bood het aan de zus van Aart Alblas aan.

De voorzitter van het museum Theo Berendsen (foto rechtsonder) hielp bij de onthulling van de expositie.  Hij was blij dat de burgemeester aandacht had geschonken aan de krappe behuizing van het museum.
Namens de familie Alblas voerde  Jos Stegeman – Alblas (foto boven) het woord. Zij was dankbaar voor aandacht voor haar broer.
Vooral het museum 40-45 zette zij in het zonnetje.
In een zijruimte van het museum is een documentaire van dertig minuten te zien, die beschikbaar is gesteld door RTV Rijnmond. Batenburg, een schoolvriend van Aart, vertelt over de avonturen met de Dordtse geheim agent.

De expositie en de documentaire Aart Alblas: marconist van Soldaat van Oranje is tot 9 januari 2011 in het museum aan de Nieuwe Haven 26-27 te zien.

Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.