Gerenoveerde kapel voor 'De Sterrenlanden'

30 oktober 2010 door Paul Seesink
Gerenoveerde kapel voor 'De Sterrenlanden'

DORDRECHT - Zondag 31 oktober wordt de eerste katholieke woord- en communieviering gehouden in de gerenoveerde kapel van Verpleeghuis 'De Sterrenlanden', onderdeel van 'Het Spectrum'.

De oude inrichting werd als koel ervaren. Het donkere houten plafond en de karige verlichting gaven de ruimte een sombere indruk. De oude indeling bood teveel ruimte aan het liturgisch centrum en te weinig aan de bezoekers. De meesten daarvan, somatische en psychogeriatrische bewoners van Verzorgingshuis 'De Sterrenlanden', bezoeken de kapel, in een rolstoel of per bed. Vooral voor die laatste is een goede, niet hinderlijke verlichting een vereiste. Kortom de kapel moest bij de tijd worden gebracht.

De Dordtse interieurarchitect Paul Seesink van P.plan Concepten, ontwierp een totaal nieuwe plattegrondindeling. Door een diagonale opstelling en efficiënte plaatsing van altaar/avondsmaaltafel en parafernalia is meer ruimte gevormd voor de bezoekers.

Paul Seesink: "Ondanks dat bouwkundig aan de ruimte niets is gewijzigd, biedt de nieuwe indeling meer bergruimte voor paramenten en in de toekomst voor audio-visuele apparatuur. Daarnaast is rekening gehouden met een decente omkleedruimte voor de voorgangers. Het verloop van de vloerbedekking, het raster van het systeemplafond alsmede de verlichting zijn gericht naar het liturgisch midden. De volledig dimbare verlichting, bestaade uit een kombinatie van hoogfrequente TL- en LED-armaturen, verblindt de bedlegerigen niet."

Het kleurgebruik dat Paul Seesink heeft toegepast maakt deze kapel, deze bezinningsruimte tot een, zoals hij het zelf noemt: "warme mantel", waarbinnen zowel katholieke als protestante diensten kunnen worden gehouden. De nieuwe kapelinrichting sluit goed aan op de nog maar kort geleden gerestaureerde delen van het verpleeghuis. Naar men zegt zullen er in 2011 in Nederland gemiddeld  twee kerken of kloosters per week gesloten worden. Dit fenomeen gaat aan deze fraaie kapel voorbij omdat deze gebedsruimte niet alleen tegemoet komt aan de vraag van de verpleeghuisbewoners, maar ook beantwoordt aan de wens van katholieke gelovigen in de Dordtse wijk Sterrenburg om een kerklocatie op wijkniveau.

Gerelateerde wijken:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.