Verzetsman Batenburg wil meer aandacht in Dordrecht voor Aart Alblas

30 oktober 2010

DORDRECHT – Verzetsstrijder Jacques Batenburg (92) pleit voor meer aandacht in Dordrecht voor de meest gedecodeerde oorlogsheld Aart Alblas (1918-1944).

Batenburg, die Alblas al leerde kennen op de gereformeerde Bavinckschool, vindt een schamel fietsbruggetje die naar Aart Alblas te mager.

De in 1918 geboren verzetsman  komt aan het woord in een documentaire van RTV Rijnmond , waarvan gisteravond een deel op de zender in première ging.  Een langere  versie zal dankzij RTV Rijnmond te zien zijn in het museum 40-45.

Batenburg zat in het najaar van 1941 in de verzetsgroep rond marconist Aart Alblas.

Vandaag gaat in het museum 40-45 - naast de documentaire - een expositie draaien rond deze Dordtse  marconist van Soldaat van Oranje. Volgens Batenburg had Aart Alblas elke dag - toen hij zijn (geheime) zender in 1941 en 1942 in de lucht had -  voor zijn leven te vrezen. Met name de verzetsgroep Het Parool ontfermde zich overr hem, oten het steeds moeilijker werd om uit handen van de vijand te blijven.

Andere verzetsmensen konden telkens teruggekeren na een actie naar veilig Engeland en er de bloemetjes buiten zetten, aldus de versie van Batenburg op TV.

In AD De Dordtenaar vandaag een gesprek met de enige nog levende zus van Aart Alblas, Jos Stegeman -  Alblas. Ze woont de opening van de expositie bij.

De hernieuwde aandacht voor Aart Alblas is een gevolg van de musical Soldaat van Oranje.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.