Wachttijdvoorspellers voor overstekende voetgangers Dudokplein - Groenezoom

02 november 2010
Wachttijdvoorspellers voor overstekende voetgangers Dudokplein - Groenezoom

DORDRECHT - Net als fietsers kunnen nu ook voetgangers zien hoe lang ze nog voor rood moeten wachten voordat ze kunnen oversteken. De gemeente heeft deze maand bij wijze van proef informatieve verkeerslichten geplaatst bij de voetgangersoversteekplaats Dudokplein – Groenezoom. De voetgangerslichten op dat kruispunt zijn voorzien van zogenaamde wachttijdvoorspellers. Die tellen de tijd af totdat het voetgangerslicht van rood naar groen springt en omgekeerd.

Voor de fietser bestond dit systeem al langer in Dordrecht. Sinds de zomer van 2009 zijn op twee kruispunten in de stad wachttijdvoorspellers voor fietsers geplaatst (Oranjelaan – Bankastraat en Provincialeweg – Vissersdijk). Omdat fietsers er zeer enthousiast over zijn, wil de gemeente kijken of het ook voor voetgangers werkt en zo ja, of het op meer plekken toepasbaar is.

Gekozen is om het systeem uit te proberen op het Dudokplein, omdat de omstandigheden daar ideaal zijn voor het voorspellen van de wachttijd. Dat is niet overal het geval, zodat het systeem ook niet overal in de stad kan worden ingevoerd. Als de proef slaagt, wordt het systeem net als voor fietsers bij andere voetgangersoversteekplaatsen in de stad uitgeprobeerd.

Het voordeel van een wachttijdvoorspeller is dat voetgangers kunnen zien hoe lang ze nog moeten wachten voordat het verkeerslicht op groen gaat. Dit maakt het makkelijker om te wachten en niet alvast over te steken, wat ten goede komt aan de verkeersveiligheid. Daarnaast kunnen overstekende voetgangers ook zien hoe lang het licht nog op groen staat. Met name ‘langzame’ overstekers zullen zich hierdoor minder opgejaagd voelen.

De gemeente hoopt dat de wachttijdvoorspellers voor voetgangers net zo positief worden ontvangen als die voor fietsers en nodigt voetgangers uit om hun ervaringen ermee kenbaar te maken. Dit kan via verkeerslicht@dordrecht.nl. Ook suggesties voor andere locaties zijn van harte welkom.

Meer informatie over verkeerslichten in Dordrecht is te vinden op www.dordrecht.nl/verkeer onder het kopje Verkeerslichten.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.