Dordrecht gaat historische binnenstad meer beschermen

06 november 2010

DORDRECHT – De binnenstad van Dordrecht is een historische parel, die met het oog op de toekomst een speciale benadering verdient. Hiervoor gaan in Dordt de handen wel op elkaar, maar hoever gaan de regels om dat te bereiken? 

Gaat Dordrecht terug in de tijd bouwen? Bouwt de stad geïnspireerd door de historie of krijgen architecten de ruimte om voor de toekomst te bouwen? 

Allemaal vragen die in een komend debat op gemeentelijke niveau aan de orde komen. Wethouder Piet Sleeking (Beter voor Dordt) zet in op een verscherping van de regels om de historische eigenheid van Dordrecht te beschermen.

Bericht RTV Rijnmond (Thijs Blom)

In Dordrecht groeit de weerstand tegen nieuwe gebouwen en bouwplannen in de historische binnenstad.

De één vindt ze mooi, de ander juist lelijk. De nieuwbouwplannen in Dordrecht. De welstandscommissie, die de gemeenteraad vooraf adviseert, mag alleen maar toetsen of een plan voldoet aan wat er in de welstandsnota staat. En daar lijkt het probleem te zitten. Wat is mooi? Hoe maak je iets nieuws, dat passend is in een historische omgeving.

In de Dordtse gemeenteraad is voldoende draagvlak om de regels zodanig aan te passen dat lelijke bouwplannen in de mooie binnenstad tegen kunnen worden gehouden. De formulering zal echter nog een lastige klus worden.

Wethouder Piet Sleeking en zijn ambtenaren organiseerden vrijdag een wandeling, om te zien hoe het wel, of juist niet moet. Verslaggever Thijs Blom wandelde mee. Luister hieronder naar het ver

Het zijn allemaal vragen, die gisteren tijdens een rondwandeling door de historische binnenstad aan bod kwamen. De gemeentelijke afvaardiging liep langs nieuwbouwprojecten, die meer of minder geslaagd waren.

VVD berichtendienst:
Op vrijdag 5 november namen Dirk Pols en Irene Koene deel aan de binnenstadswandeling onder leiding van de stedenbouwkundige van de binnenstad Edwin van Son. De route ging langs verschillende geslaagde en minder geslaagde nieuwbouwprojecten van de laatste decennia.

De meeste projecten in de binnenstad komen tot stand met particulier geld maar de gemeente geeft daar wel kaders bij aan. Deze kaders bestaan uit wat er staat in het bestemmingsplan  en de welstandsnota. Vanuit het bestemmingsplan binnenstad kunnen nadere eisen gesteld worden als de plaats in de stedelijke ruimte, afmetingen en schaal, vorm en functie en als laatste gevelkenmerken. Van belang is ook of de nieuwbouw zich conformeert aan een aantal van deze punten en die zaken die genoemd zijn in de welstandsnota zodat een balans ontstaat tussen afwijkingen en overeenkomsten.

Dordrecht streeft historisch geïnspireerd bouwen na, waarbij het vooral gaat om beeld en herkenning van vormen en sferen. De VVD vindt het belangrijk dat er altijd gekeken wordt of iets past in de omgeving waar het gebouwd wordt. Naast historisch geïnspireerd bouwen wordt ook wel  gesproken om historiserend te bouwen. De Hofstraat is een geslaagde poging van historiserend bouwen, de huizen die toegevoegd zijn aan de straat lijken er altijd te hebben gestaan. De VVD vindt dat alleen in uitzonderlijke gevallen aan de orde om te voorkomen dat het geen 'Anton Pieck-sfeer' wordt in de hele binnenstad.

We gaan er van uit dat als volgens bestemmingsplan en welstandsnota gebouwd wordt er ook op voldoende draagvlak gerekend kan worden, hoewel een objectieve positieve beoordeling van plannen niet hoeft te betekenen dat iedereen het mooi vindt. Verschillende stijlen horen in de binnenstad thuis, het leven van de mensen en de verschillende tijdsbeelden komen zo het beste in beeld.

Overigens vindt de VVD dat buiten de binnenstad meer vrijheid zou kunnen zijn met betrekking tot de realisatie van projecten dan nu het geval is. Projectontwikkelaars maar ook bewoners hebben hier ook altijd nog hun eigen verantwoordelijkheid ten aanzien van de omgeving!

Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.