Stad Dordrecht moet meer inzetten op gastvrijheid en goed gastheerschap

08 november 2010

DORDRECHT –  ,,Gastvrijheid en goed gastheerschap zijn meer dan nodig in Dordrecht.”   Wethouder Ferdinand J. van den Oever zette dit thema afgelopen weekeinde bewust op de kaart tijdens zijn feestrede voor 125 jaar archief Dordrecht.

Dat heet nu eigentijds erfgoedcentrum DiEP

Een actieve en attente gastvrije houding hoort bij het vergroten van de aantrekkelijkheid  van Dordrecht als stad met een grote cultuur historische geschiedenis.

De stad is meer bezoekers waard van binnen en buiten de gemeente. Van den Oever deed zijn gastvrije oproep zeker niet toevallig. Het was eerder een voorschot op…..

In AD De Dordtenaar had directeur Dordrecht Marketing, Gerben Baaij, zaterdag ook nog uitgelegd dat de stad meer bezoekers trekt.  Baaij weersprak met cijfers in de hand kritiek van horecavoorman Ad van Loon en oud-cultuurambtenaar Nico de Mie. Zij zeggen de stad in een verkeerde richting te zien afglijden.

Meer belangstelling voor Dordrecht als stad met duizend monumenten hoort ook bij de uitstraling van het verleden als de hoofdstad van het graafschap Hollland.  Cultuurhistoricus van naam, Thomas von der Dunk, had als buitenstander voor zijn toespraak rond het jubileum van DiEP nog eens het imago van de stad de eeuwen door onderzocht.

ONBEKENDE
 ,,Dordrecht is de meest onbekende grote stad van Nederland. Veel hoog bezoek liet in het verleden om welke reden dan ook Dordrecht - links of rechts liggen.” Von der Dunk had een verklaring gevonden in het gegeven dat Dordrecht door de Dordtse Synode van 1618-1619 ook de calvinistische hoofdstad van Nederland was geworden. Dat heeft geleid tot het onder de korenmaat houden van de eigen positieve kwaliteiten en aantrekkelijkheid.

Andere onderzoekers gaven ook betekenis aan het gegeven, dat Dordrecht vroeger op een eiland lag.

Wethouder Van den Oever haakte in zijn toespraak op de woorden van Von der Dunk in. De eind 2009 aangetreden (nieuwe) DiEP-directeur Ineke Middag heeft  juist als kwaliteiten het bedenken van vormen voor de presentatie van Dordrecht. ..Het erfgoed van de stad willen we meer theatraal exposeren.” Geschiedenis biedt mogelijkheden, want het mag zich verheugen in een groeiende belangstelling. Van den Oever: ,,Het gaat om de belevenissen van de man op de straat; het plaatsen van grote evenementen in het dagelijkse perspectief. Zo heeft geschiedenis mede door de vergrijzing, een toekomst. En zeker de rijke geschiedenis van de stad Dordrecht. Een geschiedenis die misschien wel moet worden aangevuld. Ondanks nog ontdekten archeologen immers op het eiland kenmerken van bewonersgeschiedenis uit de Romeinse tijd.”

Deze vondst onderstreept de opvatting van sommige historische onderzoekers dat er ook een Romeinse weg over het eiland heeft gelopen. Deze verbinding was van doorslaggevend belang voor het bij elkaar houden van het rond het jaar 0 van onze jaartelling grote Romeinse rijk.

BASIS
Dordrecht als basis van de nationale geschiedenis, want de onafhankelijkheid  van Nederland werd op 19 juli 1572 met de opening van de Vrije Statenvergadering in het Hof geboren. Het begin van Holland als natie wil Van den Oever graag verbinden met de kleine geschiedenis van de stad. ,,We moeten we ook iets mee. We willen als stad haar monumentaal erfgoed gebruiken om in de vaart der volken mee te bewegen. Om economisch meer slagkracht te realiseren en om onze cultuur veilig te stellen. “ 

Het archief verzamelt al lang niet meer alleen verleden om te verzamelen. Niet zonder trots zei wethouder Van den Oever dat Dordrecht ook al vijftien jaar koploper is in Nederland om echt iets met het verleden te doen en daarom ook werd de plaats nog begin dit jaar gekozen tot de  eerste erfgoedgemeente van Nederland.

EXTRA
Wethouder Ferdinand J. van den Oever zette extra gastvrijheid en gastheerschap als eigenschappen op de kaart. Hij is er gezien zijn verleden in de stad persoonlijk vertrouwd mee. Voordat Ferdinand wethouder werd, kende Dordrecht hem als horecaondernemer.  Hij was de eerste ondernemer die een gastvrij bordje op de gevel van zijn zaak, de Sinjoor aan de Voorstraat, kreeg, uit handen van een vertegenwoordiger van de landelijke ANWB. 

Dinsdag en woensdag verdedigt hij de nieuwe koers van gastvrij Dordrecht en voor gastvrije Dordtenaren tijdens de begrotingsbehandeling in de Dordtse gemeenteraad. Het woord bezuinigingen kwam niet in de feestrede voor. Van den Oever vindt het immers nog steeds, ook in deze tijden, een eer om als wethouder verantwoordelijk te mogen zijn  voor de cultuur in de stad en daarom vond hij het tevens een eer om de DiEP feestrede te mogen houden.

Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.