Burgemeester Arno Brok van Dordrecht stemt donderdag Buddingh'

10 november 2010

DORDRECHT – Burgemeester A. Brok zal donderdagmorgen in  Vleeshouwersstraat  een stem uitbrengen op zijn favoriete Buddingh– gedicht. De burgemeester begint daarvoor om negen uur eerst met een wandeling door de Vleeshouwersstraat om  tien genomineerde  Buddinghgedichten te lezen. Winkeliers en bewoners van de straat hangen die gedichten voor de ramen. 

In de winkel van Irene Koene aan de Vleeshouwersstraat 14 wordt daarna contact gezocht met de website van de Centrale Bibliotheek Dordrecht. Daarop brengt Brok zijn stem uit.

De mensen van de Vleeshouwersstraat hebben vanaf donderdag hun straat tijdelijk omgedoopd in Buddinghstraat en dat loopt door tot en met de Buddinghweek (20-27 november). 

Dat de Vleeshouwersstraat zo’n prominente rol speelt in de activiteiten rond de herdenking van de 25-ste sterfdag (1985) van de Dordtse ereburger is historisch gezien vanzelfsprekend. Volgens biograaf Wim Huijzer – die op 24 november het meer dan 1100 pagina’s tellende boek van Buddingh gebundeld uitbrengt – kwam Buddingh vaak in de straat.
Hij was dan uren te vinden - in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw - in de (tweede hands) boekhandel van Versteeg.  ,,Dat was toen het hart van literair Dordrecht. Daarom staat de Vleeshouwersstraat ook prominent in de Buddinghs wandelgids,” aldus Wim Huijzer.

Irene Koene heeft de activiteiten in haar straat aangejaagd mede gezien het Buddinghplein achter de Vleeshouwersstraat.  Daar staat een gedicht op de muur geschreven, dat meedoet aan de door de bibliotheek georganiseerd verkiezing rond het favoriete Buddinghgedicht.  ,,Hier, op dit eiland”  was bedoeld om de raadsvergadering op 9 november mee te openen. Dat vond de Dordtse politiek een sympathiek idee, maar om technische redenen is besloten om de vergadering toch niet te openen met een gedicht van Buddingh. Ik hoop dat de  gemeenteraadsleden nu net als de burgemeester op hun favoriete Buddinghgedicht willen stemmen,” aldus namens het Buddingh-genootschap, Hans Berrevoets.

Het Buddingh-genootschap grijpt alle aandacht voor de dichter die zo met Dordrecht is verbonden ook aan om te groeien. Voorzitter Peter de Roos; ,,Momenteel zijn 44 mensen bij ons genootschap aangesloten, maar we hebben een breder draagvlak onder onze activiteiten nodig. We hopen dat we snel naar honderd leden kunnen groeien. Dat kunnen we ook in de toekomst activiteiten blijven organiseren.”

De elektronische stembus voor Buddingh’ is te vinden op: www.debibliotheekatotz.nl

 RTV Rijnmond (Thijs Blom) brengt ook Buddingh in de huiskamer.

http://www.rijnmond.nl/Homepage/Nieuws?view=/News%2FDefault%2F2010%2Fnovember%2FDordt%20kiest%20beste%20Buddingh%20gedicht

TOELICHTING:

Wat is het populairste gedicht van Kees Buddingh' ? Die vraag wordt de komende weken beantwoord, dankzij een prijsvraag die is uitgeschreven door het Buddingh'Genootschap. De uitkomst wordt vrijdag 26 november bekend gemaakt in Villa Augustus.

Op woensdag 24 november is het precies 25 jaar geleden, dat de beroemde Dordtse dichter overleed. Rondom zijn sterfdag is een programma gemaakt, onder de noemer Buddingh' week. Zo zal op de 24-ste het 1120 pagina's tellende boek Buddingh' Gebundeld verschijnen. Het is geschreven door Buddingh' biograaf Wim Huijser.

Buddingh' werd landelijk vooral bekend door de Blauwbilgorgel en de daarop volgende gorgelverzen. "Tijdloos", noemt Huijser ze, "zelf vroeg Buddingh' zich wel eens af wat er na zijn dood voor de eeuwigheid bewaard zou blijven. Nou, de gorgels dus. Op veel scholen is het nog steeds vaste kost".

Door het Buddingh' Genootschap zijn tien gedichten van de oude meester genomineerd voor de verkiezing van de populairste. "Beste kun je niet zeggen", vindt voorzitter Peter de Roos, "er zijn er zoveel goed. De leukste vind ik zelf Pluk de Dag, je weet wel, van die deksels op die verschillende potjes".

De tien gedichten worden donderdag (11 november) opgehangen in etalages in de Vleeshouwersstraat, waar ooit Buddingh's geliefde boekhandel zat. Ook staan ze op de website van de Dordtse bieb. Op beide plekken kan gestemd worden.
 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.