Burgemeester stemt op Buddingh’

11 november 2010
Burgemeester stemt op Buddingh’

DORDRECHT - Burgemeester A. Brok heeft donderdagmorgen in  Vleeshouwersstraat  een stem uitgebracht op zijn favoriete Buddingh– gedicht. Dat deed hij als onderdeel van een stemming tussen tien geselecteerde Buddingh’ gedichten. De bibliotheek  organiseert dit op de eigen website. Deze aandacht voor de Dordtse dichter en schrijver is onderdeel van de komende C.Buddingh’ week 20 – 27 november).

Kees Buddingh’ staat centraal in zijn woonplaats Dordrecht, aangezien het 24 november 2010 een kwart eeuw geleden is, dat hij overleed. Daarom komt juist op die dag een boek uit, bezorgd door Wim Huijzer, met meer dan 1100 pagina’s gebundelde Buddingh’ gedichten.

De verkiezing van de bieb bracht op de mensen van de Vleeshouwerstraat – haar buren - op een idee. De burgemeester was bereid om een wandeling door de  straat te maken om de tien genomineerde  Buddingh’ gedichten te lezen. Winkeliers en bewoners van de straat hebben die gedichten – kleurrijk aangekleed door kunstenares Katinka van Haren -  voor de ramen gehangen. Zo komt de literatuur van Dordtse bodem toegankelijk op straat, met onder elk gedicht een verwijzing naar de verkiezing in de bieb..

Buddingh’ had ook iets met die Vleeshouwerstraat en vooral met de daar eens gevestigde tweede hands boekenzaak van Koos Versteeg. In zijn werk noemde Buddingh’ dat in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw het literaire hart van Dordrecht. De burgemeester stond ook even stil bij de plek, die verder niet is gemarkeerd in de straat.

De gedichtenwandeling van de burgemeester werd meebeleefd door VVD-raadslid en winkelierster Irene Koene, kunstenares Katinka van Haren en Hans Berrevoets namens het Buddingh’ genootschap, Jacqueline van den Berg namens de PvdA waarvan de dichter prominent lid was en Luus Kalishoek en Fay Huijgen als  delegatie van de bibliotheek.

In de winkel van  Irene Koene aan de Vleeshouwersstraat 14 werd daarna contact gezocht met de website van de Centrale Bibliotheek Dordrecht.  De burgemeester leidde zijn stem in. ,,Ik vind dit initiatief om gedichten van Buddingh’ op te hangen en er als bibliotheek een verkiezing te organiseren een leuke manier om aandacht te vragen voor literatuur.  Ik vind de rol van de bibliotheek als basisvoorziening van groot belang. Als voorzitter van de commissie cultuur van de vereniging  Nederlandse gemeenten (VNG) onderstreep ik ook telkens grote rol van deze basisvoorziening.  De 420 gemeentes in Nederland leggen er  jaarlijks 418 miljoen euro voor bibliotheken op tafel. De gemeenten doen samen ook meer aan cultuur, dan het rijk. We geven 1,3 miljard euro subsidie  per jaar tegenover het rijk 900 miljoen euro. Dat mag best eens gezegd worden.”

De burgemeester onthulde twee gedichten te hebben overwogen om te stemmen:  ,,Voor mij is Het Eiland één van de favorieten in deze verkiezing, maar ik ga stemmen op de Blokfluithaas. Ik vind dat zo vrolijk en leuk.”

Irene Koene heeft de activiteiten in haar straat aangejaagd mede gezien het Buddinghplein achter de Vleeshouwersstraat.  Daar staat een gedicht op de muur geschreven, dat meedoet aan de door de bibliotheek georganiseerd verkiezing rond het favoriete Buddinghgedicht. 

Het Buddingh-genootschap grijpt alle aandacht voor de dichter die zo met Dordrecht is verbonden ook aan om te groeien. Voorzitter Peter de Roos; ,,Momenteel zijn 44 mensen bij ons genootschap aangesloten, maar we hebben een breder draagvlak onder onze activiteiten nodig. We hopen dat we snel naar honderd leden kunnen groeien. Dat kunnen we ook in de toekomst activiteiten blijven organiseren. 

De elektronische stembus voor Buddingh’ is te vinden op: www.debibliotheekatotz.nl

 Foto's: Angelique Rosmolen

Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.