Twee afdelingen van het Albert Schweitzer ziekenhuis delen hypermoderne ct-scanner

11 november 2010
Twee afdelingen van het Albert Schweitzer ziekenhuis delen hypermoderne ct-scanner

DORDRECHT - Het Albert Schweitzer ziekenhuis investeert circa anderhalf miljoen euro in de allermodernste ct-scanner die op dit moment op de markt is. Op maandag 15 november wordt het apparaat in gebruik genomen op de locatie Dordwijk in Dordrecht. Het wordt gebroederlijk gedeeld door twee afdelingen: Radiologie en de Spoedeisende Hulp (SEH). De scanner is zó geavanceerd, dat de patiënt de adem tijdens de scan niet meer hoeft in te houden. Dit is ideaal voor kinderen, onrustige en oudere patiënten en mensen met pijn door verwondingen na een ongeval.

Het hypermoderne apparaat van het type Siemens Somatom Definition Flash staat in de nieuwe SEH in het Gezondheidspark, grenzend aan de afdeling Radiologie. ,,Zo hebben we er allebei profijt van", vertelt Pieter van der Valk, medisch manager Radiologie. Pol Stuart, medisch manager SEH, vult zijn collega aan: ,,Sinds kort hebben wij een erkenning om patiënten met zwaarder letsel op te vangen dan voorheen. Juist voor die kwetsbare groep is een ct-scanner op de SEH een groot voordeel. We hoeven deze patiënten binnen het ziekenhuis nu niet meer heen en terug te vervoeren naar Radiologie.” Van der Valk: ,,Maar een eigen ct-scanner voor de SEH alleen, zou niet efficiënt benut worden. Vandaar dat wij als Radiologie de scanner het grootste deel van de tijd gebruiken voor ons normale programma, dus voor het maken van scans bij poliklinische en opgenomen patiënten."

De scanner vervangt een bijna tien jaar oud exemplaar op Dordwijk. Deze locatie heeft daarnaast nog één ct-scanner. De derde ct-scanner van het Albert Schweitzer ziekenhuis staat op de locatie Zwijndrecht. De ct-techniek (voluit ‘computertomografie’) is een methode van onderzoek in het menselijk lichaam met behulp van röntgenstraling. Door de straling vanuit een groot aantal hoeken door het onderzochte lichaamsdeel heen te sturen, kan een computer een driedimensionale weergave opbouwen waarop de arts onder meer breuken, tumoren, bloedingen enzovoort kan zien.

Ronald Jobse van leverancier Siemens Healthcare geeft aan dat de Somatom Definition Flash de allernieuwste technologie bevat. ,,Het Albert Schweitzer ziekenhuis heeft dit meteen onderkend en was een van de eersten die deze scanner bij ons bestelden.” Jobse legt uit dat het systeem slechts een fractie van de stralingsdosis nodig heeft die eerdere systemen gebruikten voor het sneller scannen van de kleinste anatomische details.

Jobse: ,,De Somatom Definition Flash is een 'dual source' ct-scanner, opgebouwd met twee röntgenbuizen die tegelijkertijd rond het lichaam van de patiënt draaien. Dankzij de zeer hoge scansnelheid kunnen bijvoorbeeld complete scans van de hele borstkas gemaakt worden in slechts 0,6 seconde. Daardoor is het inhouden van de adem overbodig geworden. Tegelijkertijd werkt de Somatom Definition Flash met een sterk gereduceerde stralingsdosis. Zo kan bijvoorbeeld een hartscan worden uitgevoerd met minder dan 1 millisievert (mSv), terwijl de gemiddelde effectieve dosis die voor dit doel benodigd is, meestal tussen de 8 mSv en de 40 mSv ligt."

Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.